Subjectieve Atlas van Fryslân

Hommage aan een verdwenen boerderij

Verhaal van Strûpenkeal

 

Onder leiding van Annelies de Vet een bijdrage gemaakt voor de Subjectieve Atlas van Fryslxân

.
.
Hoe het begon

In de zomer van 2012 liep ik met een aantal beleidsmedewerkers, projectontwikkelaars en belangstellenden naar de plek van Strùpenkeal. Tijdens deze wandeling besefte ik dat ik de enige in het gezelschap was die kon vertellen hoe het boerenleven hier vroeger was. En dat verder niemand, zonder deze herinneringen zich ooit nog een beeld kan vormen van Strùpenkeal omdat er niks meer is wat hieraan refereert.
.
.
Zo makkelijk is het om een dierbare plek in de geschiedenis te laten verdwijnen, waar niemand nog een beeld bij heeft, behalve de bewoners met hun herinneringen. Als deze mensen er niet meer zijn is de plek voorgoed verdwenen.
.
.
Als hommage aan al haar bewoners heb ik de bijdrage voor deze Subjectieve atlas van Fryslân gemaakt en bovenal om de geschiedenis van Strùpenkeal voor altijd vast te leggen in het Friese landschap van stedelijke ontwikkeling.
.
.

Kunstproject Subjectieve atlas van Fryslân, Strûpenkeal, kunstenaar Wietske Lycklama à Nijeholt
Kunstproject Subjectieve atlas van Fryslân, Strûpenkeal, kunstenaar Wietske Lycklama à Nijeholt

 

 

 

‘Het meest nostalgisch is de bijdrage van Wietske Lycklama à Nijeholt over Strûpenkeal, een van de vele over boerderijen en het boerenleven in het boekje. Strûpenkeal was de boerderij in de omgeving van Sneek waar ze opgroeide. Die brandde op 31 juli 1973 af en is nooit herbouwd, want hij was niet verzekerd. ” Zo makkelijk is het om een dierbare plek in de geschiedenis te laten verdwijnen, waar niemand nog een beeld bij heeft, behalve de bewoners met hun herinneringen.” Asing Walthaus, LC 06-09-2013.

Friesland kantelt

Een kunst paardje gemaakt uit resthout van Haren in de Wind en paardenhaar. Nu verkrijgbaar als exclusief cadeau of aandenken in de webshop! Sluiten