Ik ben het beu

Werk van textiel

 DNA van Twente

 

 ‘Ik ben het beu

Wat
Kunstinstallatie van textiel, opgebouwd uit 7 balen. In totaal ligt hier ruim 3 ton aan afgedankte kledingstukken.
.

Waar
Binnentuin Museum Het Palthe Huis,
Marktstraat 13, 7571 ED te Oldenzaal.
.

Wanneer
Van juni t/m oktober 2021. Deze installatie en/of balen textiel zijn te koop na afloop. Neem contact op!

.

Kunstinstallatie ‘Ik ben het beu’

Na de neergang van de Twentse textielindustrie in de jaren zestig is deze nu opnieuw toonaangevend met bedrijven die werken aan de circulaire economie voor textielafval.
Dat is hoopvol en noodzakelijk omdat de textielindustrie in de top vijf staat van één van de meest vervuilende industrieën.
.
.
Deze kunstinstallatie ‘Ik ben het beu’ van opgestapelde balen met afgedankte kledingstukken vertegenwoordigd deze nieuwe grondstof èn het DNA van Twente.
Maar ook hoe kleding verworden is tot een goedkoop massaproduct en wegwerpartikel.
.
.
Elk kledingstuk is met de hand door iemand gemaakt, zelfs alle onbruikbare kledingstukken in deze balen zijn stuk voor stuk handmatig door iemand geselecteerd.
We mogen best respectvol en duurzaam met onze kleding omgaan.
.
.

Kunstinstallatie ‘Ik ben het beu’ van Wietske Lycklama à Nijeholt i.s.m. Frankenhuis B.V.

.

.

‘Ik ben het beu’, kunst in de openbare ruimte

Een spannend traject. Tot op het laatste moment was het onzeker of ‘Ik ben het beu’ wel gerealiseerd kon worden ondanks het enthousiasme en inzet van betrokkenen. De selectiecommissie van ‘Catwalk: Forces of nature’ wilde per se dit werk hebben en wel op deze plek vanwege de textiel beleving.
.
.
Blij en trots dat de kunstinstallatie er nu staat. En waarom? Tijdens het opbouwen van ‘Ik ben het beu’ gebeurde het weer! Het lijkt of dit kunstwerk het DNA van Twente (aan)raakt, het komt zo dicht bij de geschiedenis van veel mensen, kleding is hier een bekend gegeven, is mee gewerkt en haalt gemakkelijk herinneringen en verhalen naar boven.
.
.
Voorbijgangers hadden bij het zien van ‘Ik ben het beu’ meteen associaties van voddenverzamelaar door zigeuners, oorlog (kleding achterlaten) en gewerkt in de textielindustrie. Maar ook het bewustzijn wat de impact is van kleding weggooien.
.
.
Als kunst dat kan doen, mensen verhalen laten vertellen, bewustwording en herinneringen aanraken – wat ik natuurlijk nooit kan voorspellen of afdwingen – is elke keer iets groots om mee te mogen maken. En werd ik geraakt door deze reacties en ontroerd door de impact van deze installatie net zoals in 2018 gebeurde bij Haren in de Wind.
.
.
Het allermooiste is nog wel dat de medewerkers van Museum Het Palthe Huis ook blij zijn dat het kunstwerk er staat. Want als er op het naastgelegen terras bezoekers zitten wordt er volop door de kinderen op de balen geklommen.
.
.
Hoe mooi en bijzonder is dat om op deze manier de jeugd letterlijk en figuurlijk in contact te brengen met en op het DNA van Twente!
.

.
.

Ontstaansgeschiedenis

Januari 2021 kwam de oproep van Het Textiel Festival Twente voorbij om een kunstwerk te bedenken voor de ‘Catwalk- Forces of nature’. Een catwalk met kunstobjecten van textiel als kunstroute in Twente gedurende zomer 2021. Een prachtig initiatief waar ik graag aan mee wilde doen.
.
.
Ik ging mij verdiepen in de geschiedenis van Twente en werd geraakt door het feit dat de eens zo bloeiende Twentse textielindustrie nu voorop loopt om de textiele afvalberg te verminderen. I.p.v. het maken van nieuwe stoffen voor kleding ligt het accent nu op het creëren van nieuwe stoffen uit afgedankte kledingstukken en ander textiel. Een uitgelezen kans om tijdens de kunstroute deze ambitie en inzet van de hedendaagse textielindustrie ‘Dutch circular textile valley’ in Twente op een mooie en bijzondere manier voor het voetlicht te brengen.
.
.
Op basis hiervan heb ik een schetsontwerp ingediend met een korte motivatie. In de vorm van een kunstinstallatie vanuit respect voor het verleden en verbinding naar de leefwereld van nu. Omdat ik deze nieuwe Twentse innovaties op het gebied van circulaire textielverwerking van harte ondersteun en een warm hart toe draag.
.
.
Commentaar selectiecommissie
‘Gefeliciteerd! De commissie heeft jouw inzending gekozen voor deelname aan Het Textiel Festival Twente.
De commissie vond het mooi hoe je een koppeling hebt gemaakt tussen de partners en thema’s’.

.
.

.
.

In de media

Cartoon Stof tot nadenken door Eddy Loohuis in De Glimlach van Twente (wk 34-2021).
.

Wat doet toch die berg kleding in de Oldenzaalse Palthetuin? door Anne Loohuis in Tubantia (12-08-2021).
.
.
Expositieagenda met foto ‘Ik ben het beu” tijdschrift Textiel Plus.