Textielkunst met het DNA van Twente, kunstinstallatie opgebouwd
uit balen textiel met afgedankte kledingstukken in Oldenzaal
.

.

Textielkunst 'Ik ben het beu', kunstinstallatie van balen textiel, werk van textiel, Textiel Festival Twente 2021, Wietske Lycklama à Nijeholt
.
Textielkunst ‘Ik ben het beu’, kunstinstallatie van zeven balen textiel textiel met drie ton aan afgedankte kledingstukken.
..
Was te zien in de binnentuin van Museum Het Palthe Huis in Oldenzaal tijdens Textiel Festival Twente (2021).
.
Gerealiseerd in samenwerking met Frankenhuis B.V.

.
.
Textielkunstroute met kunstinstallatie ‘Ik ben het beu’ tijdens Textiel Festival Twente (2021)

Januari 2021 kwam de oproep van Het Textiel Festival Twente voorbij om een kunstwerk te bedenken voor de ‘Catwalk- Forces of nature’. Een catwalk met kunstobjecten van textiel als kunstroute in Twente gedurende zomer 2021. Een prachtig initiatief waar ik graag aan mee wilde doen.
.
.
Ik ging mij verdiepen in de geschiedenis van Twente en werd geraakt door het feit dat de eens zo bloeiende Twentse textielindustrie nu voorop loopt om de textiele afvalberg te verminderen. I.p.v. het maken van nieuwe stoffen voor kleding ligt het accent nu op het creëren van nieuwe stoffen uit afgedankte kledingstukken en ander textiel. Een uitgelezen kans om tijdens de kunstroute deze ambitie en inzet van de hedendaagse textielindustrie ‘Dutch circular textile valley’ in Twente op een mooie en bijzondere manier voor het voetlicht te brengen. Omdat ik deze nieuwe Twentse innovaties op het gebied van circulaire textielverwerking van harte ondersteun en een warm hart toe draag.
.
.
Op basis hiervan heb ik een schetsontwerp ingediend voor een kunstinstallatie vanuit respect voor het verleden en verbinding naar de leefwereld van nu. Na de neergang van de Twentse textielindustrie in de jaren zestig is deze zelfde textielindustrie nu opnieuw toonaangevend met bedrijven die werken aan de circulaire economie voor textielafval. Dat is hoopvol en noodzakelijk omdat de textielindustrie in de top vijf staat van één van de meest vervuilende industrieën.
.
.
De kunstinstallatie ‘Ik ben het beu’ van opgestapelde balen met afgedankte kledingstukken vertegenwoordigd deze nieuwe grondstof èn het DNA van Twente. Maar ook hoe kleding verworden is tot een goedkoop massaproduct en wegwerpartikel. Elk kledingstuk is met de hand door iemand gemaakt, zelfs alle onbruikbare kledingstukken in deze balen zijn stuk voor stuk handmatig door iemand geselecteerd. We mogen best respectvol en duurzaam met onze kleding omgaan.
.
.
Commentaar selectiecommissie Textiel Festival Twente
‘Gefeliciteerd! De commissie heeft jouw inzending gekozen voor deelname aan Het Textiel Festival Twente.
De commissie vond het mooi hoe je een koppeling hebt gemaakt tussen de partners en thema’s’..

.

.

Textielkunst 'Ik ben het beu', kunstinstallatie van balen textiel. Te zien tijdens Textiel festival Twente bij Museum Het Palthe Huis in Oldenzaal
.
..
.

Textielkunst ‘Ik ben het beu’, de kracht van hedendaagse kunst in de openbare ruimte

Een spannend traject. Tot op het laatste moment was het onzeker of de kunstinstallatie ‘Ik ben het beu’ wel gerealiseerd kon worden ondanks het enthousiasme en inzet van betrokkenen. De selectiecommissie van ‘Catwalk: Forces of nature’ wilde per se dit werk hebben en wel op deze plek vanwege de textiel beleving.
.
.
Tijdens het opbouwen van ‘Ik ben het beu’ gebeurde het! Het lijkt of deze kunstinstallatie het DNA van Twente (aan)raakt, het komt zo dicht bij de geschiedenis van veel mensen, kleding is hier een bekend gegeven, is mee gewerkt en haalt gemakkelijk herinneringen en verhalen naar boven.
.
.
Voorbijgangers hadden bij het zien van ‘Ik ben het beu’ meteen associaties van voddenverzamelaar door zigeuners, oorlog (kleding achterlaten) en gewerkt in de textielindustrie. Maar ook het bewustzijn wat de impact is van kleding weggooien.
.
.
Als kunst mensen verhalen kan laten vertellen, bewustwording en herinneringen aanraakt – wat ik natuurlijk nooit kan voorspellen of afdwingen – is elke keer iets groots om mee te mogen maken. En werd ik geraakt door deze reacties door de impact van deze kunstinstallatie net zoals in 2018 gebeurde bij Haren in de Wind.
.
.
Zodra er op het naastgelegen terras van het Museum Het Palthe Huis bezoekers zitten wordt er volop door de kinderen op de balen geklommen. Hoe mooi en bijzonder is dat om op deze manier de jeugd letterlijk en figuurlijk in contact te brengen met en op het DNA van Twente!..
.

.

Textielkunst 'Ik ben het beu', kunstinstallatie van balen textiel. Te zien tijdens Textiel festival Twente bij Museum Het Palthe Huis in Oldenzaal

.
.

.
In de media

Textielkunst 'Ik ben het beu', kunstinstallatie van balen textiel. Te zien tijdens Textiel festival Twente bij Museum Het Palthe Huis in Oldenzaal

Cartoon Stof tot nadenken door Eddy Loohuis in De Glimlach van Twente (wk 34-2021).
.

Wat doet toch die berg kleding in de Oldenzaalse Palthetuin? door Anne Loohuis in Tubantia (12-08-2021).
.
.
Expositieagenda met foto ‘Ik ben het beu” tijdschrift Textiel Plus.