Urnenmuur begraafplaats Langezwaag in Zuidoost Friesland.

Urnenmuur, urnengraven en strooiveld op de begraafplaats in Langezwaag naast de Mattheuskerk in Zuidoost FrieslandUrnenmuur van baksteen begraafplaats Langezwaag,
geïnspireerd op de bouw van de Mattheuskerk.
.
.
Vanwege de uitbreiding van de begraafplaats Langezwaag een urnenmuur (twee), urnengraven en een strooiveld gerealiseerd. In opdracht van de kerkenraad van de Mattheuskerk.
.
Al een aantal jaren speelde in Langezwaag de wens om de begraafplaats uit te breiden met een urnenmuur. Een complex vraagstuk want hoe pas je dit op een respectvolle manier in zonder het aanzien van deze begraafplaats aan te tasten en dienend naar de gebruiker toe?
.
Tijdens het project Haren in de Wind (2018) realiseerde ik mij voor het eerst hoeveel schoonheid deze begraafplaats in zich heeft. Zoals een plek om tot rust te komen of mijmerend rond te wandelen te midden van vele levensverhalen en geschiedenissen. En met zorg en aandacht is ingericht als een groene oase.
.
Vandaar dat mijn aanbod om eens te onderzoeken hoe een urnenmuur ingepast kon worden van harte ondersteund werd door de kerkenraad. Vervolgens na vele werkbezoeken aan begraafplaatsen met diverse urnenmuren. En ook geïnspireerd door de opvallende vorm van de middenstrook op de begraafplaats, viel alles samen.

.
.

Ontwerp begraafplaats met urnenmuur, urnengraven en strooiveld

Urnenmuur begraafplaats, urnengraven en strooiveld, Kunst in opdracht ontwerp urnenmuur begraafplaats, Wietske Lycklama à Nijeholt

Door het spiegelen van de middenstrook naar het nog ‘ongebruikte’ gedeelte van de begraafplaats ontstaat er een logische uitbreiding van strooiveld, urnengraven  en twee urnenmuren.

Urnenmuur begraafplaats, Kunst in opdracht ontwerp urnenmuur begraafplaats, Wietske Lycklama à Nijeholt

De urnenmuren van baksteen sluiten zoveel mogelijk aan bij de bouw van de Mattheuskerk door dezelfde soort baksteen en metselverband te gebruiken.

Daarnaast creëert dit ontwerp een harmonieuze verbinding tussen het ovale padenpatroon (oude gedeelte) enerzijds en de rechthoekige inrichting (vanaf de zestiger jaren). Dat bovendien zorgt voor een rustiger en ruimtelijker aanzicht van de begraafplaats.
.
Mei 2021 zijn de urnenmuren, urnengraven en strooiveld opgeleverd. Naar volle tevredenheid van de kerkenraad; ‘Jij hebt vakwerk afgeleverd’ en alle lof van de gebruikers en andere betrokkenen.

.

.
Karaktervolle urnenmuur van baksteen

Urnenmuur begraafplaats, ontwerp en realisatie urnenmuur begraafplaatsen Wietske Lycklama à Nijeholt
Urnenmuur begraafplaats, urnengraven, urnen nis, strooiveld, Kunst in opdracht ontwerp urnenmuur begraafplaats, Wietske Lycklama à Nijeholt

Twee urnenmuren staan in een ‘boog’ van drie zoals de gespiegelde voortzetting van de middenstrook op de begraafplaats. De derde urnenmuur is op dit moment in gebruik als zitbankje.
.
Een karaktervolle urnenmuur die vanwege eenheid op de begraafplaats aansluit bij de bouw van de naastgelegen Mattheuskerk. Vandaar dat de urnenmuren geheel opgemetseld zijn in hetzelfde metselverband en met dezelfde soort baksteen (rood rustiek getrommeld wf). Ook de steunberen aan beide kanten van de urnenmuur en de dieper gelegen en verspringende urnen nissen geven deze urnenmuur een karaktervolle uitstraling. Afgewerkt met een muurafdekker van grijs beton en elke urnenmuur is 3,20 m lang, 0,75 m breed en 2,20 m hoog.
.
Deze urnenmuur heeft twaalf urnen nissen, zes aan elke kant en elke urnen nis heeft een onderblad met vensterbankje (Impala graniet, gepolijst) en gedenkplaat (Impala graniet, gezoet).
.
Ten slotte verwijst het ‘kroontje’ boven elke urnen nis naar de raampartijen in de kerkmuur. Doordat er een natuurlijke en vanzelfsprekende verbinding is met de Mattheuskerk passen deze urnenmuren hier wonderwel.

.
.
Urnengraven

Begraafplaats Langezwaag urnengraven met urnenmuren, ontwerp en realisatie urnenmuur begraafplaatsen Wietske Lycklama à Nijeholt
Begraafplaats Langezwaag urnengraven met urnenmuren, ontwerp en realisatie urnenmuur begraafplaatsen Wietske Lycklama à Nijeholt

Vervolgens zijn in lijn met de urnenmuren twee rijen met urnengraven gecreëerd. Als voortzetting van de bestaande urnengraven die daar haaks op staat. De urnengraven zijn in dezelfde vorm uitgevoerd. Dat wil zeggen omlijnd met palissaden (roodbruin) met in het midden een taxushaag en op elke hoek een ronde taxus.

.
.
Strooiveld

Urnenmuur begraafplaats Langezwaag strooiveld , ontwerp begraafplaatsen, Wietske Lycklama à Nijeholt
Begraafplaats Langezwaag strooiveld met urnenmuren, ontwerp begraafplaatsen, Wietske Lycklama à Nijeholt

Tot slot is de overgebleven ruimte ingericht als strooiveld of struifjild (Fries). Voor de omheining van het strooiveld heb ik eeuwenoude zwerfkeien gebruikt. Die vanwege hun natuurlijke en intrigerende uitstraling ook verhalen over geschiedenissen en levensreizen.
.
Een mooie respectvolle bestemming voor deze 59 zwerfkeien uit Siegerswoude, die ik als een ketting rondom het strooiveld heb gedrapeerd. Als subtiele verwijzing naar de rozenkrans die uit 59 kralen bestaat.

.
Met dank aan de opdrachtgever kerkenraad van Langezwaag en alle betrokken vakmensen, Jouke Brouwer i.s.m. Jaap Flapper (bouwen urnenmuren en zitbankje), Johan de Jong (bouwtekening urnenmuur), Gooitzen van der Spoel (diverse werkzaamheden) en Bennie Arends (groenvoorziening), voor de realisatie van dit ontwerp.

.
..
Oproep ontwerp urnenmuur begraafplaats

In het bijzonder zou ik meer willen betekenen voor begraafplaatsen en dan met name het ontwerp en inpassing van een urnenmuur.
.
Daarmee kunst op de meest dienstbare en dankbare manier inzetten.
.
En tegelijkertijd de uitdaging om in harmonie met wat er al is in te passen. Daartoe bijdragen zou ik heel mooi vinden.

.

Neem vrijblijvend contact met mij op

.