Cortenstaal kunstbeeld De Boom

 

Cortenstaal kunstbeeld De Boom in de openbare ruimte, hedendaagse kunst openbare ruimte, kunstenaar Wietske Lycklama à Nijeholt

Cortenstaal kunstbeeld De Boom van Langezwaag middenin blauwe bloemen.

Kunstbeeld cortenstaal in de publieke ruimte, Cortenstaal kunstbeeld De Boom in de openbare ruimte, kunstenaar Wietske Lycklama à Nijeholt, hedendaagse kunst openbare ruimte

De Boom kunstbeeld cortenstaal van Langezwaag in het voorjaar. FOTO: Harmen H Westra.

Cortenstaal beeld, Kunstbeeld cortenstaal in de publieke ruimte, Cortenstaal kunstbeeld De Boom in de openbare ruimte, kunstenaar Wietske Lycklama à Nijeholt, hedendaagse kunst openbare ruimte

Cortenstaal beeld De Boom van Langezwaag in de vrieskou.

 

Hedendaagse kunst De Boom in de openbare ruimte

Kunstbeeld cortenstaal De Boom van Langezwaag is gebaseerd op het wapen van Langezwaag. En verwijst daarmee naar de gewoonte om in een dorpskern bomen te planten zoals de straatnaam ‘t Hou (het hof) aangeeft.
.
Maar ‘De Boom’ symboliseert daarnaast ook een warm welkom. Waar je ook bent of waar je ook naar toegaat Langezwaag is en blijft altijd je thuis.
.
‘De Boom’ is 3.5 m hoog x 2.6 m breed en opgebouwd uit roestbruin cortenstaal van 12 mm.
.
Gerealiseerd dankzij een gift vanuit het coöperatiefonds Rabobank en de Gemeente Opsterland in opdracht van Plaatselijk Belang Langezwaag.

.
.
Kunstbeeld openbare ruimte

Kunst in opdracht

In 2015 werd ik gevraagd door Plaatselijk Belang om mee te denken over het kunstwerk in Langezwaag. Zo nu en dan hoorde ik over dit project en kunst in opdracht, al jaren een slepende kwestie in ons dorp.
.
Omdat de deadline van de toegekende gift vanuit het coöperatiefonds van de Rabobank en de Gemeente Opsterland rap in beeld kwam was het nu alles of niks.

Ontwerpproces kunstbeeld cortenstaal

Nadat het wapen van Langezwaag als uitgangspunt werd gekozen begon ik met het ontwerpen. Daarna volgden periodes van gestaag werken in het atelier en feedback van de opdrachtgevers..
.
Net zoals een magische reis zie je door de verschillende stadia van ontwerpen het beeld groeien tot het klaar is om in de wereld te staan. Alles wat voorbij gekomen is valt dan op z’n plek en is nodig geweest.

.
.

Een verbindend kunstproject met alleen maar positieve reacties

Rob Jonkman

Wethouder cultuur / Gemeente Opsterland

'Ik heb nog nooit eerder een kunstenaar meegemaakt die zo goed een boom kan opzetten...........kunst en cultuur mag verrassen, daarin is dit kunstwerk in alle opzichten geslaagd.........… De Boom is een herkenningspunt van Langezwaag. Als je daar dan langs rijdt denk je, ik ben weer thuis'.

Jelle H.

‘Ik hou niet zo van kunst en zeker niet van abstracte kunst, maar wat jij hier hebt neergezet vind ik geweldig!!!’

Dorpsinwoner

’Wat een geweldig beeld, ik zag het vrijdagmorgen al bij het plaatsen en toen vond ik ‘em al mooi maar nu hij er zo staat…echt geweldig!’

Eugène Wijffels

Het beeld is prachtig geworden en het past ook goed bij ons dorp. Vooral het drie dimensionale van het beeld vind ik een mooie vondst.

Dorpsinwoner

‘Zo, Wietske, wat heb jij een mooi ding gemaakt voor Langezwaag’. ‘ Mmmooooiii’. ‘Een huzarenstukje’.

Kunstliefhebber

Ik heb je boom al digitaal gespot, wat bijzonder, ontzettend mooi en fantastisch dat je dit hebt kunnen doen!

Dorpsinwoner

Wat een mooi beeld, plat en ruimtelijk in één. Super dat het er staat en geniet van de vruchten die het afwerpt : )

Kunstliefhebber

Wat een geweldig kunstwerk is dat geworden! En dan zie ik het alleen nog maar op het scherm.

Kunstliefhebber

Hoi Wietske wat een prachtige boom. Ik zag de foto op je website. Die is prachtig, maar ik kan me voorstellen dat de werkelijkheid nog mooier is.

Dorpsinwoner

Spannend en puur in zijn vorm, wij vinden je boom erg mooi geworden!!

Kunst collega

Een beeld van jou in het eigen dorp. Wat geweldig en wat een eer. Je mag met recht trots zijn op dit project! Geniet ervan, en daarna op naar het volgende mooie project (:

.
.

Kunstbeeld in samenspraak realiseren

In de media

.

Ook geïnspireerd om een kunstbeeld in de openbare ruimte te realiseren?

Bijvoorbeeld een kunstbeeld met een verbeelding van een verhaal, gebruik of identiteit van die locatie. .
.
Ja, hierover wil ik graag  van gedachten wisselen.
Neem vrijblijvend contact met mij op

.

.
Kunst in opdracht ontwerpproces cortenstaal kunstbeeld

Tot nu toe heb ik alleen maar enthousiaste reacties mogen ontvangen op dit cortenstaal kunstbeeld. Daarom deel ik mijn ervaringen van een open creatief proces met input en feedback tot kansen en mogelijkheden bij deze kunstopdracht..
.

Uitdaging kunst in opdracht
Voor het ontwerpproces had ik voor mijzelf een aantal criteria opgesteld zoals;

  • maximaal ruimtelijk effect uit één plaat halen,
  • een luchtig en open veranderend beeld,
  • dat ik zelf elke keer verrast wordt als ik er met de auto of fiets langs rijd…..

Inspiratiebron Het wapen van Langezwaag
Tja en dan nu het beeld ontwerpen voor en van Langezwaag. Hoe doe je dat?
.
Daarom begon ik met het uitwerken van een anekdote en vanaf dat eerste moment heeft de Boom mij geraakt. Vervolgens koos Plaatselijk Belang uit tien ontwerpen De Boom met het wapen eromheen.
.
Realisatie cortenstaal beeld Mannen van Staal
De houding van de Boom had ik redelijk gauw te pakken; stoer, liefdevol, omarmend. En dat heb ik verbeeld door de boom in het midden een knik te geven als symbool voor een warm welkom. Maar de oplossing voor luchtigheid in De Boom kwam pas bij het digitale ontwerp door de Mannen van Staal.
.
Ook het wapen eromheen is een eindeloos proces geweest. Vanwege de harde lijnen en rare uitsneden. Maar toen ik een deegrol zag en vervolgens het karton ging walsen kreeg het wapen een vloeiende, golvende, ritmische vorm…..

Inspiratiebron Wapen van Langezwaag voor kunstbeeld cortenstaal De Boom, hedendaagse kunst in de openbare ruimte, Wietske Lycklama à Nijeholt
3D ontwerp van karton van cortenstaal beeld De Boom, hedendaagse kunst in de openbare ruimte, Wietske Lycklama à Nijeholt

Digitaal ontwerp van cortenstaal kunstbeeld De Boom, Cortenstaal beeld De Boom van Langezwaag in de openbare ruimte, hedendaagse kunst openbare ruimte, kunstenaar Wietske Lycklama à Nijeholt
.

Beeld cortenstaal op het terrein van Mannen van Staal in Leeuwarden, Cortenstaal beeld De Boom van Langezwaag in de openbare ruimte, hedendaagse kunst openbare ruimte, kunstenaar Wietske Lycklama à Nijeholt

Cortenstaal beeld De Boom in de openbare ruimte
Doordat De Boom in een bepaalde hoek ten opzichte van het wapen staat zorgt dit ervoor dat er een afwisselende doorkijk is. Van dicht tot open is dan ook afhankelijk van welk punt je het cortenstaal beeld bekijkt.
.
Met dank aan Plaatselijk Belang Langezwaag voor deze kunst in opdracht en in het bijzonder Yvonne die dit kunstwerk in gang zette met de woorden: ”Hé Wietske, zou jij eens…..”
.
Kijk die zin wil ik nog wel vaker horen want ik ga graag weer op reis…
..
Tekst: kunstenaar Wietske Lycklama à Nijeholt, uitgesproken bij de feestelijke presentatie van De Boom van Langezwaag op zaterdag 1 oktober 2016.

Cortenstaal beeld De Boom van Langezwaag in de openbare ruimte, hedendaagse kunst openbare ruimte, kunstenaar Wietske Lycklama à Nijeholt