Kunstprojecten met verbindende hedendaagse kunst in de (openbare) ruimte

Het is fijn als een wijk, plein of park waarin mensen verblijven met aandacht en zorg is ingericht. Hoe meer aandacht hiervoor is, des te prettiger het voor iedereen is qua sfeer, beleving, veiligheid, historisch besef en trots zijn op je eigen omgeving. Bij kunstprojecten in de openbare ruimte is dit esthetisch genoegen van schoonheid en harmonie voelbaar omdat het lijkt alsof het er altijd al is geweest, zo vanzelfsprekend.
.
.
Ik ben Wietske Lycklama à Nijeholt en bij mijn kunstprojecten in de openbarre ruimte streef ik naar schoonheid en harmonie om de leefomgeving een betekenisvol accent of ‘thuis gevoel’ te geven. Een hedendaags kunstwerk dat de geschiedenis verbindt met de leefwereld van nu en in harmonie met de omgeving. Ik houd van plekken waar alles klopt, om ideeën en dromen te realiseren die ontroeren, raken of inzicht geven.

.
.
Voorbeelden van kunstprojecten en kunstopdrachten in de openbare en publieke ruimte

.

.
Situaties van hedendaagse kunst in de openbare ruimte waarbij ik je kan helpen en/of ondersteunen

 • De vraag om als organisatie, plaatselijk belangen of MFA een toegankelijk kunstwerk in jouw dorp of wijk te realiseren maar geen kennis van kunst en netwerk in de kunstwereld.
  .
 • Een nieuw icoon – kunstwerk – voor je dorp te mogen realiseren maar geen tijd en inspiratie om deze kunst opdracht uit te voeren.
  .
 • Je als beheerder van een begraafplaats tegen dingen aan loopt die beter of anders kunnen i.c.m. de wens om de begraafplaats uit te breiden met een urnenmuur.
  .
 • Als initiatiefnemer van een project waarbij de samenwerking met een kunstenaar gewenst is voor de kunstzinnige inbreng.
  .
 • Of iets anders op het gebied van kunst zoals het realiseren van een Snelwegkerk, ergens. Een droom van mij ; )

.

En ik help je om het proces van ontwerp tot realisatie begrijpelijk en laagdrempelig te maken.
In samenspraak op avontuur in en met de kunst!

.
.
Ja, ik wil hierover van gedachten wisselen.
Vraag een GRATIS en vrijblijvend gesprek op locatie aan

.
.
..

Mijn drive en werkwijze bij kunst in opdracht van een toegankelijk hedendaags kunstwerk in de buurt

Vanuit mijn kijk op de wereld verbeeld ik verhalen met betekenis in hedendaagse kunst dat erfgoed, historie en omgeving met elkaar verbindt. Het is echt magisch wanneer alle elementen samenkomen. Dan heeft kunst wortels, een rond verhaal en kan vanuit die bron ook jou aanspreken in wat voor vorm dan ook. Ik creëer altijd iets dat ik zelf graag wil zien en houd van uitdagingen en diverse materialen. Deze manier van werken inspireert mij én daagt mij uit om origineel te denken, een ontwerp te maken met eenvoud dat verrast.
.
.
Kennismaking en verkenning
Om je echt goed van dienst te kunnen kom ik graag op locatie om een indruk te krijgen van de mogelijkheden en wensen. Met mijn jarenlange ervaring van kunst kijken en kunst maken kan ik een beeld schetsen van wat er mogelijk en haalbaar is. Ik denk met je mee en geef je advies over het vervolgtraject waardoor dit voor jou inzichtelijker wordt.
.
..
Ontwerpfase met schetsontwerp

In het vervolgtraject onderzoek ik;

 • de historie en andere aspecten van de locatie,.
 • de esthetische waarden van het beoogde materiaal door deze uit de herkenbare context te halen en.
 • ga ik in dialoog met betrokkenen om te luisteren naar persoonlijke verhalen voor inspiratie.

Daarna maak ik een aantal schetsontwerpen op papier en in karton (3D) om mijn idee te presenteren. Dit geeft je de mogelijkheid om mee te denken en in samenspraak te kiezen voor het ontwerp wat het beste past waarna ik een definitief ontwerp maak.
.
.
Uitvoering en oplevering
Na goedkeuring van het definitieve ontwerp verzorg en begeleid ik het gehele proces van ontwerp, inkoop materiaal tot oplevering. Voor de uitvoering breng ik de juiste mensen bij elkaar en werk graag samen met ‘lokale’ vakmensen. Om alle beschikbare kennis, ambacht en vakmanschap te benutten voor het best mogelijk kunstwerk op juist die plek!
..
.
Dat is de kracht van mijn kunstprojecten; inzetten van ieders kwaliteiten. Samen kom je dan verder. Op deze manier maak ik de toegevoegde waarde van kunst zichtbaar.

.
.

De investering bij elk project is maatwerk en altijd in overleg.
Samen iets moois maken!

.
.
Ja, ik wil hierover van gedachten wisselen.
Vraag GRATIS een vrijblijvend gesprek aan

.

.
.

 

Ondertussen koester ik mooie herinneringen aan dit project. Het is een van de weinige Beeldende kunst projecten van Under de Toer. Het is daarom extra bijzonder, dat het zo Succesvol is geworden.

Allereerst op artistiek vlak: het heeft kwaliteit! Je hebt jezelf en de gemeenschap uitgedaagd om boven zichzelf uit te stijgen. En bij de opening kon ik Ervaren dat dat bij de deelnemers juist zo gewaardeerd is. Dat sluit zo mooi aan bij de ambities van Under de Toer: het geloof dat iedereen op zoek is naar het beste en het mooiste. Wat dat dan ook moge zijn in de kunsten.

En die kwaliteit maakt dan ook dat jullie kerk maandenlang zo gezien en beleefd kon worden.

Jos Thie

….Foaroprinners yn de doarpen krigen mei entûsjasme minsken yn it spier om mei elkoar de meest prachtige dingen te organisearjen. Sa as Wietske Lycklama à Nijeholt yn Langsweagen bij “Haren in de Wind……..

Bron: Sa! Libbe de Vries

Het beeld is prachtig geworden en het past ook goed bij ons dorp. Vooral het drie dimensionale van het beeld vind ik een mooie vondst.

E. Wijffels

.

.

.

Meebouwen aan iets prachtigs op (zicht)locaties

‘Streef naar schoonheid’ schreef Erwin Boers op 27 januari 2022 in een column van de L.C. Precies mijn streven bij mijn werken in de openbare ruimte. Niet alleen voor ons van waarde maar ook voor de generatie na ons. Er is zoveel méér mogelijk met bouwmaterialen. Hoe mooi is het om als bedrijf een aansprekend gebouw neer te zetten wat echt gezien en bewonderd wordt? Ik neem de uitdaging aan als kunstenaar. Bij welk bouwproject mag ik aanschuiven? Om iets moois en passends te bedenken op juist die (zicht)locatie?

.

.