Nieuws

Hedendaagse kunst, kunst in opdracht, kunstprojecten

NU TE ZIEN

.

Bijzondere opdracht uitbreiding begraafplaats

.
.
Met trots presenteer ik hier de eerste fase van de realisatie van een urnenmuur en meer op de begraafplaats Langezwaag. Afgelopen voorjaar heeft de kerkenraad van Langezwaag ingestemd met mijn ontwerp voor deze uitbreiding. Sindsdien hebben er verschillende veranderingen op de begraafplaats, ongeveer waar Haren in de Wind (2018) stond, plaats gevonden..

.
Zo verdween een gedeelte van de beukenhaag, kwam er een grote kraan voor het verwijderen van de stobben en graszoden en verscheen er een soort tekening van lijnen en vormen op de schoongemaakte grond. Gestaag kreeg elke lijn en vorm betekenis; de twee rijen met urnengraven en/of kindergraven en het strooiveld werden zichtbaar met een mooi schelpenpad ertussen. Tegelijkertijd werd de eerste urnenmuur opgemetseld en groeide gestaag tot de vastgestelde hoogte volgens de gemaakte bouwtekening.
.
.
In het voorjaar gaat de bouw van de tweede urnenmuur van start en het zitbankje. Komt er meer groen en worden de nissen in de urnenmuur gemaakt.
.
.

Wietske Lycklama à Nijeholt
Met dank aan de opdrachtgever, kerkenraad van Langezwaag, en alle betrokken vakmensen voor de realisatie van dit ontwerp.

 

 

 

 

Sfeer proeven in mijn atelier vlakbij Heerenveen

Verlangen naar die ene en echte blikvanger in de woonkamer?

Gewoon even kunst kijken of over een kunstproject of ideeën praten?

Op zoek naar samenwerking, meer informatie of een vraag?

Van harte welkom in mijn atelier Jister 36, 8404GZ Langezwaag (vlakbij Heerenveen).

Neem gerust contact met mij op of bel 06-1507 1142.

 

.
..

.
.
WORDT VERVOLGD

Ontwerp Strûpenkeal en Abma Pleats

Ontwerp voor twee verdwenen boerderijen, Strûpenkeal en Abma pleats, in het kader ‘opwaardering bufferzone’ tussen Folsgare en industriegebied De Hemmen3 in Sneek.
.
.
Na een inspirerende rondleiding op 26 maart 2019 van betrokken personen bij de ontwikkeling van dit gebied, thuis aan de slag in het atelier. Op 23 mei presenteerde ik voor het eerst mijn ontwerp aan Dorpsbelang Folsgeare, die dit verrassend vonden. Vervolgens werd ik uitgenodigd om dit ontwerp ook te presenteren op de gezamenlijke vergadering van Dorpsbelang en ambtenaren van de gemeente op 17 juni 2019. Opnieuw positieve reacties.
.
.
Vrijdag 27 september mocht ik het ontwerp presenteren aan de inwoners van Folsgare op voordracht van Dorpsbelang Folsgeare. Op dit moment is er geen voortgang te melden vanwege de stikstofcrisis. In samenspraak met Dorpsbelang wordt er gestreefd naar een positief ‘wordt vervolgd’ in landschapspark Folsgare …….
.

 

 

.
.
.
GEWEEST

Textielkunst op Textiel Plus Festival

Wat: Het eerste online textielfestival van Nederland.

Wanneer: 12 t/m 14 november 2020 van 11.00 – 17.00 uur.

Entree: Bestel een ticket à € 5,- op Textiel Plus Festival.

.

Schilderijen Galerie Hoogenbosch Gorredijk


Verkooptentoonstelling met Ree, In vuur en vlam, Smerige eend en Oppassen geblazen.

Zomer 2020 in Galerie Hoogenbosch Gorredijk (vlakbij Heerenveen).

 

.
.
Textielkunst Museum Opsterlân Gorredijk

 

‘Stof tot nadenken’ waarbij ik mij heb laten inspireren door de sfeer en historie van de Adelzaal in het museum, met Jonkvrouw Doorn, Madonna en Amazone paard.

Zomer 2020 in Museum Opsterlân Gorredijk (vlakbij Heerenveen).

 

.

Expositie in Vrij Paleis te Amsterdam

‘DUTCH CONNEXTION BACK IN TOWN’

7 t/m 15 maart 2020 van 15.00 – 20.00 uur

Vrij Paleis, Paleisstraat 107 te Amsterdam.

 

 

2019
Voorstel Open Call over Eenzaamheid in de gemeente Leeuwarden

Genomineerd met mijn plan ‘Jong en Eenzaam‘ voor de selectie van Over de drempel.

Uiteindelijk is dit plan niet geselecteerd maar deze vermelding vind ik al eervol.

Wie weet kan dit op een andere plek?

.
.
2018
Expositie kunstbeeld

Mijn Amazone paard in de tentoonstelling ‘Het Friese Paard in Beeld’

Museum Opsterlân te Gorredijk.

.
..
Onderzoek en Workshop

Ontdek het turf lab op 14 en 24 oktober in Museum Heerenveen.

.
..
Een groots interactieve kunstinstallatie Haren in de Wind

 

 

.
.
..
2017
Voorstel finishkunstwerk Bonkevaart

De Friesche Elf Steden willen in 2018 een kunstwerk plaatsen langs de Bonkevaart nabij de eindstreep van de Elfstedentocht.

Samen met Klasina Seinstra en Pieter Hilverda heb ik een voorstel ingediend. Helaas is de keuze niet op ons ontwerp gevallen.

.
..
2016
Leipzig

De Beestachtige Schat gaat 2 december 2016 naar Leipzig en ik ook!

.
.
Onthulling kunstbeeld ‘De Boom van Langezwaag’

Officiële presentatie van De Boom van Langezwaag, zaterdag 1 oktober 2016.

Het was met recht een feestelijke presentatie; veel publiek, prachtig weer, mooie woorden en relaxte sfeer.
.
Kijk Sa en De Woudklank en Omrop Frylân voor een mooi fotoverslag.

 

 

 

 

 

Kunstbezoeker expositie Doopsgezinde kerk De Knipe

Tevens onder de indruk van de expositie van Wietske Lycklama à Nijeholt. Prachtige werken en zo doorvoeld. Beslist inspirerend!

Nieuwsblad van het Noorden

'Eigenzinnig zijn zeker de schilderijen van Wietske Lycklama à Nijeholt. Ze zijn teer van aard, naïef haast, en tonen in lichte tinten voorstellingen als een knuffelhond, een wollig schaap, een mens met een vogel tegen de schouder. Maar door de heldere opzet en de opmerkelijke vlakverdeling is het werk zeker niet zoetgevooist.' (Bron: H. Hekkema in Nieuwsblad van het Noorden 27-11-1992).

Elly

'Ik moest even wachten in de galerie. Zo werd ik min of meer gedwongen om wel naar jouw schilderijen te kijken. Toen pas zag ik diepgang en raakte met ze in gesprek.'

Tom

'Hier wordt gewerkt! Het lijkt simpel maar als je echt kijkt weet je beter.'

Libbe de Vries

Wethouder cultuur gemeente Opsterland

….'Foaroprinners yn de doarpen krigen mei entûsjasme minsken yn it spier om mei elkoar de meest prachtige dingen te organisearjen. Sa as Wietske Lycklama à Nijeholt yn Langsweagen bij "Haren in de Wind'...…..(Bron: Sa! 23- 01- 2019)

Sa!

‘Veel mooier kun je het LF2018-thema “Mienskip” niet vertalen. Een aanstekelijk enthousiaste kunstenaar die de verschillende krachten in het dorp weet te verzamelen en zo een bijzondere installatie realiseert. De kracht van Haren in de Wind’. (Bron: A. Waninge in Sa! 18-04-2018).

Leeuwarder Courant

'**** Een paard in een kerk vol met verhalen'. (Bron: Leeuwarder Courant, vier sterren recensie 14-04-2018).

Eindhovens Dagblad

'Het, Haren in de Wind, is een bijzonder liefdevol, zeer gelaagd project'. (Bron: Eindhovens Dagblad 21-07-2018).

Jos Thie

'Ondertussen koester ik mooie herinneringen aan dit project. Het is een van de weinige Beeldende kunst projecten van Under de Toer. Het is daarom extra bijzonder, dat het zo Succesvol is geworden. Allereerst op artistiek vlak: het heeft kwaliteit! Je hebt jezelf en de gemeenschap uitgedaagd om boven zichzelf uit te stijgen. En bij de opening kon ik Ervaren dat dat bij de deelnemers juist zo gewaardeerd is. Dat sluit zo mooi aan bij de ambities van Under de Toer: het geloof dat iedereen op zoek is naar het beste en het mooiste. Wat dat dan ook moge zijn in de kunsten. En die kwaliteit maakt dan ook dat jullie kerk maandenlang zo gezien en beleefd kon worden'. ( Jos Thie, oktober 2018).

Arien

'Wietske mooi werk en van deze tijd!'

Kunstbezoeker atelier

'Intuïtief? Jij weet precies hoe kleur en de materie (olieverf) werkt.'

Aly

'Spannend werk.'

Harma

'Ja, ik herkende je werk meteen. Het is lang geleden dat ik het zag, maar het is alleen maar beter geworden.’

Leeuwarder Courant

'Het meest nostalgisch is de bijdrage van Wietske Lycklama à Nijeholt over Strûpenkeal, een van de vele over boerderijen en het boerenleven in het boekje. Strûpenkeal was de boerderij in de omgeving van Sneek waar ze opgroeide. Die brandde op 31 juli 1973 af en is nooit herbouwd, want hij was niet verzekerd. "Zo makkelijk is het om een dierbare plek in de geschiedenis te laten verdwijnen, waar niemand nog een beeld bij heeft, behalve de bewoners met hun herinneringen." (Bron: A. Walthaus in Leeuwarder Courant 06-09-2013).