Haren in de Wind

Kunstinstallatie in de buitenlucht

Replicakerk met fotoportretten, beelden en gouden paardjes.

 

‘**** Een paard in een kerk vol met verhalen’.
(Bron: Leeuwarder Courant, vier sterren recensie 14-04-2018).
.
.
‘Veel mooier kun je het LF2018-thema “Mienskip” niet vertalen. Een aanstekelijk enthousiaste kunstenaar die de verschillende krachten in het dorp weet te verzamelen en zo een bijzondere installatie realiseert. De kracht van Haren in de Wind’.
(Bron: Sa! 18-04-2018).
.
.
‘Het is een bijzonder liefdevol, zeer gelaagd project’.
(Bron: Eindhovens Dagblad 21-07-2018).

‘Ondertussen koester ik mooie herinneringen aan dit project.  Het is een van de weinige Beeldende kunst projecten van Under de Toer. Het is daarom extra bijzonder, dat het zo Succesvol is geworden..
.
Allereerst op artistiek vlak: het heeft kwaliteit! Je hebt jezelf en de gemeenschap uitgedaagd om boven zichzelf uit te stijgen. En bij de opening kon ik Ervaren dat dat bij de deelnemers juist zo gewaardeerd is. Dat sluit zo mooi aan bij de ambities van Under de Toer: het geloof dat iedereen op zoek is naar het beste en het mooiste. Wat dat dan ook moge zijn in de kunsten..
.
En die kwaliteit maakt dan ook dat jullie kerk maandenlang zo gezien en beleefd kon worden’.
( Jos Thie, oktober 2018)..
.
.
.

Inspiratiebronnen

 

Voor Haren in de Wind liet ik mij inspireren door verhalen van dorpsinwoners en de geschiedenis van de Mattheuskerk.

Zo werd ik geraakt door het verhaal van ‘de kam’. Kerkgangers die door weer en wind naar de kerkdienst kwamen, maakten gezamenlijk gebruik van deze ene kam (die op een speciale plek in de hal van onze kerk lag) om zo met gekamde haren de dienst bij te wonen.
.

Tijdens een rondje om de kerk zag ik op onze toren het paardje staan. Paardenhaar, dacht ik.
Maar waarom staat er op onze toren een paardje? Is dat het verhaal van Tamara Schoppert of vanwege de rijke paardenhandelaren vroeger in ons dorp die bij de herbouw van de kerk in 1782, dit paardje schonken als windvaan?
.

Pas bij mijn jeugdherinnering, toen ik mijzelf zag als klein meisje hoe ik zelf ook met gekamde haren en zondagse kleren aan naar de kerk ging, viel alles op zijn plek.

 

.
Een half jaar dromen, spiegelen en verwonderen

 

Pronkstuk is de houten replica Haren in de Wind van de Mattheuskerk die met zijn twaalf meter hoge toren beeldbepalend is. Op misschien wel de stilste en mooiste, maar zeker op de meest verborgen plek in het dorpscentrum van Langezwaag, grenzend aan de begraafplaats en omgeven door een beukenhaag.
.
.
De buitenmuren van deze replicakerk bestaan uit doeken met foto’s van dorpsbewoners die hun haren kammen. In een rondje om de kerk vertellen deze 16 foto’s ieder hun eigen verhaal over de kracht van het leven en geloven in jezelf.
.
.
In deze replica kerk staan vijf kunstbeelden met paardenhaar, geïnspireerd op de inrichting en het gebruik van de Mattheuskerk. Beelden die uitnodigen tot interactie; om aan te raken, voelen, ruiken, luisteren, ontdekken en verder kijken.

.
.
Educatieproject 107 Gouden paardjes

 

Op de groenstrook langs het toegangspad naar de replicakerk Haren in de Wind staan 107 gouden paardjes. Gemaakt door de basisschoolkinderen van Langezwaag en Jonkersland met hulp van ouders, broers, zussen, grootouders, buren etc. Een fotogeniek en toegankelijk beeld.
.
.
Vanuit de samenleving en de politiek krijgt het onderwijs er steeds meer taken bij. Wij presenteerden dit project op school en gaven de opdracht om er thuis, in het gezin, verder aan te werken. Dat heeft veel diversiteit in vorm en materialen opgeleverd en een breed draagvlak want het hele gezin en/of familie deed mee.
.
.
Tijdens de openstelling hebben de gouden paardjes soms verzorging nodig. Zo zullen de kinderen regelmatig moeten kijken of dat bij hun paardje nodig is. Gebruik van zon en wind, samenwerking van jong en oud, verantwoordelijkheid en zorg…..een bijzondere invulling van ‘duurzaamheid’ en ‘mienskip’.

 

.
Timelapse Bouw en ontmanteling replicakerk Haren in de Wind

 
.
..

..

Foto’s opbouw Haren in de Wind

Met trots gemaakt door de dorpsinwoners van Langezwaag onder leiding van Monique Jansma (projectcoördinator) en Wietske Lycklama à Nijeholt (idee, regie en artistiek leiding)

.

.

.

In de media

 

VOOR HAREN IN DE WIND
Kunstinstallatie ‘Haren in de wind’ houdt bezoekers spiegel voor in de Heerenveense Courant.
.
.
Langezwaag geeft voorproefje van Haren in de Wind met fotoreportage van Grietje van der Reijnst-Brak in De Woudklank.
.
.
Film: werken met paardenhaar gemaakt door Jurjen Smid van Sa!
Onderdeel van het LF2018-project Haren in de Wind in Langezwaag zijn de kunstwerken met paardenhaar. Inwoners van het dorp zijn al geruime tijd bezig met de voorbereidingen.
.
.
Bezig met het DNA van Langezwaag in de Sa!
.
.
Cultureel supplement ‘Theater onder de toren van de dorpskerk’ in de NRC onder het kopje ‘Het haar in de plooi’.
.
.
Under de Toer over dorps-DNA in de Sa!
.
.
Artikel Volkskrant.
Wietske Lycklama à Nijeholt wil in haar dorp Langezwaag (900 inwoners) de kerk nabouwen en behangen met portetten van dorpsbewoners die hun haar kammen – naar analogie van die ene kam die vroeger in de Mattheuskerk lag waarmee alle kerkgangers zich voor de dienst nog even fatsoeneerden. “Alsof je als bezoeker bij dat intieme moment een voyeur bent.”
.
Het voorstel – de replica moet 12 meter hoog worden – ligt nu bij de gemeente. “Maar iedereen is enthousiast. Een oud-slager kan wel paardenhaar voor haar regelen om kunstobjecten mee te maken”.
Tekst: Jurre van den Berg van de Volkskrant.

TIJDENS HAREN IN DE WIND
Replicakerk Haren in de Wind verbeeldt verhalen in RondOm Heerenveen.
.
.
Vier de verbeelding bij Haren in de Wind in de Sa!
Veel mooier kun je het LF2018-thema ‘Mienskip’ niet vertalen. Een aanstekelijk enthousiaste kunstenaar die de verschillende krachten in het dorp weet te verzamelen en zo een bijzondere installatie realiseert. De kracht van Haren in de Wind.
Tekst: Arend Waninge van de Sa!
.
.
Ontdekkingstocht in replica Mattheuskerk in de Woudklank.
.
.
Een paard in een kerk vol verhalen, een recensie met **** vier sterren door Hans Brans in de Leeuwarder Courant.
.
.
Reportage opening Haren in de Wind door Jurjen Smid van Sa! TV.
.
.
Replicakerk Haren in de Wind verbeeldt verhalen in Groot Heerenveen.
.
.
Haren in de Wind in een reportage van Kiekes.
.
.
Onvermoede kwaliteiten en gezelligheid door Gerbrich van der Meer in het Friesch Dagblad.
.
.
Laatste hand aan ‘Haren in de Wind’ in de Sa.
.
.
Allemanskam basis voor replica kerk door Wiebe van der Hout in de Leeuwarder Courant.

 

 

TIJDENS HAREN IN DE WIND
Meer bezoekers Tjerkepaad dankzij Culturele Hoofdstad in Friesch Dagblad.
.
.

Wat Brabant niet was gegund: Fryslân ‘makket it waar’ als culturele hoofdstad door Rob Schoonen in BN DeStem.
.
.
Er staat een paard in de kerk door Maarten Boersema in het Nederlands Dagblad.
.
.
Wat Brabant niet was gegund: Fryslân ‘makket it waar’ als culturele hoofdstad door Rob Schoonen in het Eindhovens Dagblad.
Saamhorigheid …….. ‘Mooi voorbeeld is ‘Haren in de wind’ in Langezwaag. Dat is een dorpje van amper duizend inwoners, op een steenworp van Heerenveen, waar kunstenares Wietske Lycklama à Nijeholt en projectleider Monique Jansma een project bedachten waar vervolgens bijna al die duizend plaatsgenoten aan hebben meegewerkt. In het kerkje was het goed gebruik om je haren te kammen met een kam die op een speciale plek werd bewaard.

Dat attribuut was het uitgangspunt voor grote fotoportretten van dorpsbewoners. Die vormen nu de wanden van een iets kleinere, houten kopie van het kerkje. In die ruimte allerhande kunstobjecten die direct of indirect te maken hebben met de geschiedenis van de kerk of het dorp. Het is een bijzonder liefdevol, zeer gelaagd project’.
Tekst: Rob Schoonen van het Eindhovens Dagblad.

NA HAREN IN DE WIND
Mienskip, een project van alle Friezen door Guido Kuppen van geografie.nl
.
.
Bei gewöhnlichen Menschen in Kehrwieder am Sonntag.
.
.
Drei Projekte, die Hildesheim einen weg aufzeigen in Hildesheimer Allgemeine Zeitung.
.
.
Langezwaag sluit LF2018-project met weemoed af door Wim Bras in Sa!
.
.

 

 

.

..

.
.

Extra informatie Haren in de Wind

 • Meer over het werkproces en kansen van Haren in de Wind in mijn ingezonden brief ‘LF2018: kans voor mensen met ideeën’ van jl. 31 juli 2017 in de Leeuwarder Courant.
  .
 • Langezwaag is met Haren in de Wind onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018 (LF2018) als één van de 32 projecten van hoofdprogrammaonderdeel Under de Toer.  En gaat over markante verhalen ontstaan in één van de vele kerken in Fryslân.
  .
 • Haren in de Wind onderscheidt zich van de andere Under de Toer projecten doordat Beeldende Kunst het uitgangspunt is én het project een halfjaar te bezoeken is. Een interactieve belevingsinstallatie met onorthodoxe kunstobjecten met paardenhaar, fotoportretten en 107  ‘gouden’ paardjes.
  .
 • Waarom een replicakerk? Haren in de Wind is een kunstinstallatie waarin persoonlijke herinneringen aan-, gevoelens over- én ervaringen met de Mattheuskerk verbeeld worden zonder de ballast van het stenen gebouw. In een open kerkconstructie waar de wind (van de verbeelding) doorheen kan waaien. Om daar in alle vrijheid te ervaren wat nu speelt en verteld moet worden.
  .
 • Vier de verbeelding in en rond deze replicakerk met beelden van alledaagse momenten, verhalen over de verwondering en de veerkracht van het leven en verrassend (her)gebruik van materialen en vakmanschap.
  ..
 • Meer informatie op onze Facebook pagina.
  .
 • Haren in de Wind is mede mogelijk gemaakt door:
  .

 LF2018-logo, Haren-in-de-Wind, Under-de-toer, kunstenaar Wietske-Lycklama-à-Nijeholtlogo-Plaatselijk Belang Langezwaag, Haren-in-de-Wind, under-de-toer, kunstenaar Wietske-Lycklama-à-Nijeholt

 Prins Bernhard Cultuurfonds, Haren-in-de-Wind, under-de-toer, kunstenaar Wietske-Lycklama-à-Nijeholt

Logo-P.W. Janssens's-Friesche Stichting, Haren-in-de-Wind, under-de-toer, kunstenaar Wietske-Lycklama-à-NijeholtLogo-provincie Friesland, Haren-in-de-Wind, under-de-toer, kunstenaar Wietske-Lycklama-à-Nijeholt

Wapen vanTeyensFundatie, Haren-in-de-Wind, under-de-toer, kunstenaar Wietske-Lycklama-à-Nijeholtlogo-gemeente-Opsterland, Haren-in-de-Wind, under-de-toer, kunstenaar Wietske-Lycklama-à-Nijeholt

.

.

.
Ontwerpproces Haren in de Wind

 

Eind september 2016 werd ik benaderd door Monique Jansma met de volgende uitnodiging: ‘Vorige week hadden wij een grote bijeenkomst waarin alle projecten voor 2018 besproken zijn. Bij een van de projecten moest ik echt aan jou denken, namelijk het project Under de Toer. Ik denk misschien kun jij hier jouw creatieve brein voor Langezwaag eens over laten gaan. Mocht je dat nog niet hebben gedaan!’
.

Eerste brainstormsessie
Pas halverwege november 2016 kwamen Monique en ik voor het eerst bij elkaar. Dat was hilarisch; we lagen mijlenver uit elkaar qua invulling van deze uitdaging.
.
Mijn eerste opzet schoot alle kanten op van kerkbelevenissen van Anne Huitema in foto’s exposeren op doek langs de buitenkant van de kerk tot het plaatsen van vredesduiven – gemaakt van de oude gordijnen – op de begraafplaats.
.
Monique begon vanuit een voorstelling/theater te denken en probeerde vanuit de geschiedenis/historie van de kerk een mooi verhaal te vinden.
.
We waren beide onzeker over hoe die uitdaging in te vullen maar besloten wel om door te gaan.

 

Inspiratiebron De kam en paarden
Ik ging naar Anne Huitema om zijn kerkbelevenissen nog een keer te horen. En opnieuw vertelde hij het verhaal van De Kam. Hoe die door een aantal mensen steevast werd gebruikt op het moment dat ze de kerk binnen kwamen met verwarde haren. En weer kreeg ik de rillingen bij juist dit verhaal naast andere kerkbelevenissen en het verhaal waarom er op onze toren een paard staat.
.
Eind november gingen Monique en ik verder brainstormen. Deze keer kwamen we ieder vanuit een verschillende zienswijze gezamenlijk uit op het thema ‘installatie’ en ‘foto’s’ maken van de verhalen met dorpsbewoners.
.
Vanuit het idee om de kerk naar de mensen te brengen i.p.v. andersom. Als initiator van een aantal exposities in de kerk ervaarde ik dat de kerk toch nog een hoge drempel heeft voor sommige bezoekers.
.

Presentatie aan Jos Thie en Tamara Schoppert
Als voorbereiding op deze bijeenkomst van 13 december 2017 besloot ik om nog een keer rond de kerk te lopen. En ontdekte een ‘leeg’ veld van 24 x 28 meter. Thuisgekomen ging ik tekenen. Zo ontstond het idee om de Mattheuskerk na te bouwen en deze te omkleden met doek. In een rondje om de kerk kunnen mensen foto’s van dorpsbewoners bekijken die verschillende verhalen verbeelden.
.
Als commentaar kregen we te horen: “Bijzonder een permanente installatie, maar het is nu nog te veel misschien moet je een keuze maken….”

“En oh ja, ik wil ook nog iets met haar en geluid.”Alles valt op zijn plek door mijn jeugdherinnering
In de kerstvakantie valt het kwartje na ettelijke rondjes om de kerk, letterlijk en figuurlijk. Opeens zag ik hoe ik mijzelf als klein meisje mooi maakte voor de kerk; zondagse kleren en netjes gekamde haren.
.
Natuurlijk! Op het doek rondom de kerk zijn foto’s van dorpsbewoners te zien die hun haar kammen met één en dezelfde kam.
.
En in deze kerk staan 6 objecten met paardenhaar die vertellen over de bijzondere voorwerpen in de Mattheuskerk. Objecten die geloofsbeleving, hoop, woede en verlangen verbeelden. Objecten die je iets laten ervaren van de oerkracht door middel van vorm en geur. Dit wordt nog versterkt door een geluid of muziek dat bij elk object te horen is.
.
Monique: “Het plan blijft hetzelfde maar het wordt elke keer beter.”
.

Delen met dorpsinwoners Langezwaag
Op 2 januari 2017 presenteerde ik ons project aan Tamara en zij zei: “Ga het dorp maar in om je project te toetsen op haalbaarheid.” Daar was ik eerst verbaasd over: “Hé, zit ik al in de uitvoering???? maar er is toch nog niks?” Maar onbewust kwam deze opmerking als geroepen want eigenlijk was ik wel klaar met denken. Aan het werk!
.
Zo ging ik naar van ‘rondje om de kerk’ naar ‘rondje dorp’ om mensen te benaderen. Geweldig om door het dorp te fietsen en her en der aan te bellen met de vraag of ze mee wilden werken aan een kunstproject voor 2018. De eerste reacties waren van  “Oh leuk” tot …..”ik kan niet wachten om ermee te beginnen.”

Op woensdag 11 januari 2017 presenteerden Monique en ik ons project aan de Kerkenraad. Spannend maar na afloop was iedereen enthousiast. Op mijn vraag wat vinden jullie ervan ging iemand er extra goed voor zitten en zei vanuit haar hart: “Ik vind het geweldig!”

Finale beslissing commissie Under de Toer
Vrijdag 13 januari hebben we het plan ingediend bij Under de Toer, precies voor de deadline. Later hoorden we dat er 86 plannen waren ingediend terwijl er maar 32 worden gehonoreerd.
.
Dinsdag 7 februari ……we zijn door naar de tweede ronde. Yes. In de brief van de commissie van Under de Toer lezen we o.a. het volgende commentaar:

.

‘We zijn erg enthousiast over het project. De draagkracht en medewerking van de Mienskip lijkt heel sterk. En de artistieke vertaalslag geslaagd.’

.

Yes, Haren in de Wind is door!
Dinsdag 28 maart horen we dat wij ons project Haren in de Wind mogen uitvoeren…..

‘De commissie is enthousiast over jullie plan. Met name de keuze voor deze bijzondere verhalen en voor het maken van een installatie die lange tijd toegankelijk is en de draagkracht in het dorp, spreekt haar er in aan.’
.

 

.
.
.
.
.

 

 

 

 

.