Replicakerk ‘Haren in de Wind’, kunstinstallatie en stilteplek met beeldende kunst
in de openbare ruimte te Langezwaag, Zuidoost Friesland

 

Kunstinstallatie replicakerk Haren in de Wind, een interactieve buitententoonstelling in de openbare ruimte

Houten replicakerk Haren in de Wind met 12 meter hoge toren op de begraafplaats in Langezwaag. Foto: Frans Kloosterman.

.
.
Langezwaag was met de kunstinstallatie ‘Haren in de Wind’ één van de 32 projecten van hoofdprogrammaonderdeel Under de Toer in het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 (LF2018). In dit programma werden ‘dorpen’ gevraagd een artistieke verbeelding te geven van dorpsverhalen over, in of rondom de vele kerken in Fryslân.
.
.
‘Haren in de Wind’ onderscheidde zich van andere Under de Toer projecten door beeldende kunst als uitgangspunt te nemen én het kunstproject een halfjaar te bezoeken was. Een interactieve buitententoonstelling en stilteplek met meer dan levensgrote fotoportretten van dorpsinwoners, onorthodoxe kunstobjecten van paardenhaar en 107 ‘gouden’ paardjes. Schoonheid van het alledaagse die de zintuigen op een onverwachte manier aanspraken. In het gastenboek is te lezen dat dit ook daadwerkelijk in ruime mate is gebeurd.
.
..

Haren in de Wind is een bijzonder liefdevol, zeer gelaagd project.

Bron: Eindhovens Dagblad 

‘Ondertussen koester ik mooie herinneringen aan dit project. Het is een van de weinige Beeldende kunst projecten van Under de Toer. Het is daarom extra bijzonder, dat het zo Succesvol is geworden..
.
Allereerst op artistiek vlak: het heeft kwaliteit! Je hebt jezelf en de gemeenschap uitgedaagd om boven zichzelf uit te stijgen. En bij de opening kon ik Ervaren dat dat bij de deelnemers juist zo gewaardeerd is. Dat sluit zo mooi aan bij de ambities van Under de Toer: het geloof dat iedereen op zoek is naar het beste en het mooiste. Wat dat dan ook moge zijn in de kunsten..
.
En die kwaliteit maakt dan ook dat jullie kerk maandenlang zo gezien en beleefd kon worden’.

Jos Thie

Veel mooier kun je het LF2018-thema “Mienskip” niet vertalen. Een aanstekelijk enthousiaste kunstenaar die de verschillende krachten in het dorp weet te verzamelen en zo een bijzondere installatie realiseert. De kracht van Haren in de Wind.

Bron: A. Waninge in Sa!

.
..
Inspiratiebronnen De Kam, paardenhaar en gouden paardjes kunstproject replicakerk ‘Haren in de Wind’ en buitententoonstelling

Fotoportretten van dorpsbewoners die hun haar kammen n.a.v. de anekdote 'De Kam'. In een rondje om de kerk konden bezoekers dit intieme proces van jezelf mooi maken aanschouwen.

Fotoportretten van dorpsbewoners die hun haar kammen n.a.v. de anekdote ‘De Kam‘. In een rondje om de kerk konden bezoekers dit intieme proces van jezelf mooi maken aanschouwen.

Vanwege het paardje op de kerktoren van de Mattheuskerk stonden er vijf kunstobjecten met paardenhaar in de replicakerk. Geïnspireerd op de inrichting en het gebruik van de Mattheuskerk.

Vanwege het paardje op de kerktoren van de Mattheuskerk stonden er vijf kunstobjecten met paardenhaar in de replicakerk. Geïnspireerd op de inrichting en het gebruik van de Mattheuskerk.

Op de groenstrook langs het toegangspad naar de replica kerk stonden 107 gouden paardjes als 'warm welkom' op de begraafplaats.

Op de groenstrook langs het toegangspad naar de replica kerk stonden 107 gouden paardjes als ‘warm welkom’ op de begraafplaats.

 

Verhaal van Wietske over de inspiratiebronnen voor de kunstinstallatie ‘Haren in de Wind’ in de buitenlucht

In de hal van onze kerk in Langezwaag is een speciaal plekje waar kerkgangers hun sigaar konden neerleggen om na de kerkdienst verder te roken. Hier lag ook een grote grove kam, met een spiegel erboven.
.
.
Kerkgangers die door weer en wind met verwaaide haren de kerk binnen kwamen of een regenkapje hadden gedragen, pakten deze kam om voor de spiegel hun haar te kammen. Dit was tot 1980 een heel normaal gebruik in deze kerk. Een kam, die gezamenlijk gebruikt werd door de dorpsgemeenschap om netjes met gekamde haren de dienst bij te wonen.
.
.
De grote pluk haar die in De kam achterbleef, haalde de koster er na de dienst buiten uit en liet hij over het kerkhof door de wind wegvoeren.
.
.
Tijdens een rondje om de kerk zag ik op onze toren een paardje staan. ‘Paardenhaar‘, dacht ik. Maar waarom staat er op onze toren een windvaan in de vorm van een paardje? Is dat de mythe verteld door Tamara Schoppert over de wedstrijd tussen de boerenzoon en het paard van de duivel? Of vanwege de rijke paardenhandelaren in ons dorp die bij de herbouw van de kerk in 1782 dit paardje schonken als windvaan?
.
.
Zo vormden de anekdote van ‘De Kam’, bovenstaande mythe en mijn jeugdherinnering van de zondagochtend, toen ik mijzelf zag hoe ik als klein meisje met gekamde haren en zondagse kleren aan naar de kerk ging, de kunstinstallatie Haren in de Wind.
.

.
.

Ook geïnspireerd om een stilteplek met kunst in de openbare ruimte te realiseren?

Tijdens de buitententoonstelling van ‘Haren in de Wind’ voorzag deze kunstinstallatie in de behoefte van een altijd toegankelijke stilteplek.

Hoe mooi zou het zijn om een Snelwegkerk – stilteplek met kunst – op onverwachte en bijzondere locaties in Fryslân te realiseren.
.

.>
.
Ja, ik wil hierover van gedachten wisselen.
Neem vrijblijvend contact met mij op

.

.
..
Opbouw replicakerk ‘Haren in de Wind’ van hout met fotoportretten, kunstobjecten met paardenhaar als hedendaags kerkinterieur, muziek en educatie project op de begraafplaats tijdens voorjaar 2018

Kunstinstallatie Haren in de Wind in aanbouw. Afmeting replicakerk: 15 meter lang, 6 meter breed met een nokhoogte van ruim 6 meter en een toren van ruim 12 meter,

Kunstinstallatie Haren in de Wind in aanbouw. Afmeting replicakerk: 15 meter lang, 6 meter breed met een nokhoogte van ruim 6 meter en een toren van ruim 12 meter,

De bouwploeg o.l.v. Jouke Brouwer i.s.m. Sietse Bosma, Jaap Flapper, Fred Achter, Jappie de Haan en anderen.

De bouwploeg Haren in de Wind o.l.v. Jouke Brouwer i.s.m. Sietse Bosma, Jaap Flapper, Fred Achter, Jappie de Haan en anderen.

De toren in de steigers voor de plaatsing van de torenspits.

De toren in de steigers voor de plaatsing van de torenspits.


..
Opening op vrijdag 13 april 2018 van de interactieve kunstinstallatie ‘Haren in de Wind’ door de burgemeester van de gemeente Opsterland in Zuidoost Friesland – Het Andere Friesland –

Educatie project tijdens de opening waar kinderen trots vertellen over hun paardje

Kinderen vertellen trots aan bezoekers hoe ze hun gouden paardje hebben gemaakt voor dit educatieproject.

Jappie de Haan onthult zijn fotoportret samen met Jaap Flapper en Fred Achter. Foto: Anita Talman.

Jappie de Haan onthult zijn fotoportret samen met Jaap Flapper en Fred Achter. Foto: Anita Talman.

Verwondering in de replicakerk Haren in de Wind over de kunstobjecten met paardenhaar.

Verwondering in de replicakerk Haren in de Wind over de kunstobjecten met paardenhaar.

.
.
Fotoportretten van dorpsbewoners die hun haar kammen n.a.v. de anekdote ‘De Kam’

Van moeder - dochter tot zelf in het leven staan. Foto's: Viona Wilstra. Print en bevestiging o.l.v. Aizo Dijksma.

Van moeder – dochter tot zelf in het leven staan. Foto’s: Viona Wilstra. Print en bevestiging o.l.v. Aizo Dijksma.

Herkenbare intieme momenten van haar kammen. Foto's: Viona Wilstra. Print en bevestiging o.l.v. Aizo Dijksma.

Herkenbare intieme momenten van haar kammen. Foto’s: Viona Wilstra. Print en bevestiging o.l.v. Aizo Dijksma.

Ook bij speciale gelegenheden is haar kammen een belangrijk onderdeel. Foto's: Viona Wilstra. Print en bevestiging o.l.v. Aizo Dijksma.

Ook bij speciale gelegenheden is haar kammen een belangrijk onderdeel. Foto’s: Viona Wilstra. Print en bevestiging o.l.v. Aizo Dijksma.

De buitenmuren van deze replicakerk bestaan uit doeken met foto’s van dorpsbewoners die hun haren kammen. Iedereen kamt op een heel eigen manier zijn of haar haar. In een rondje om de kerk vertellen deze 16 foto’s ieder hun eigen verhaal over de kracht van het leven en geloven in jezelf.
.
.
In de kerk stond het Mariabeeld op de plek van de preekstoel, in het verlengde van deze lijn waren aan beide kanten twee fotoportretten van moeders die de haren van hun kinderen kamden. Tussen deze twee fotoportretten speelde het leven zich af met als slot een fotoportret met drie dragers.

.
.
Beweegbaar kunstobject ‘Haren in de Wind’ met lang wapperend paardenhaar in de torenspits

In een cirkel met plukjes lang paardenhaar, haar voor haar samengesteld door vele handen.

In een cirkel met plukjes lang paardenhaar, haar voor haar samengesteld door vele handen.

Replica van De Kam en sigarenbakje in de Mattheuskerk, gemaakt door Jappie de Haan.

Replica van De Kam en sigarenbakje in de Mattheuskerk, gemaakt door Jappie de Haan.

Beweegbaar kunstobject met lang paardenhaar in de torenspits met hijsconstructie gemaakt door Catharinus IJsselstein.

Beweegbaar kunstobject met lang paardenhaar in de torenspits met hijsconstructie gemaakt door Catharinus IJsselstein.

Hier in de hal lag De Kam bovenop het sigarenbakje. Nu bewegen al die haren op en neer, en tegen elkaar in. Kijk wat de koster deed met de grote pluk haar die na elke dienst in de kam achterbleef. Hoog in de toren waaieren de haren richting het kerkhof onder het geluid van het briesende paard van de duivel.

.
.
Paard in de kerk ‘Haren in de Wind’ vol verhalen gemaakt van hout met paardenhaar, paardenbont en paardendeken

Paard Haren in de Wind

Paard om aan te raken, gemaakt i.s.m. Jaap Flapper, Bärbel Strikwerda en anderen.

Paard Haren in de Wind

Paard om doorheen te kijken, gemaakt i.s.m. Jaap Flapper,  Bärbel Strikwerda en anderen.

Paard in de kerk Haren in de Wind

Paard met ook deemoed, gemaakt i.s.m. Jaap Flapper, Bärbel Strikwerda en anderen.

Het paard staat onder de plek van het door Bakker & Timmenga gebouwde orgel. Staat dit paard klaar voor de race met de duivel of voor een ontmoeting met jou?

.
.
Jas van de dominee met paardenhaar als kerkinterieur in de replicakerk ‘Haren in de Wind’

Dominee jas

Dominee jas met ijzeren constructie gemaakt door Willem Lycklama à Nijeholt.

De jas van de dominee hangend in de replicakerk met een aantal makers.

De jas van de dominee hangend in de replicakerk met een aantal makers.

Zwarte dominee met open 'zegende' armen zwevend in de replicakerk Haren in de Wind.

Zwarte dominee met open ‘zegende’ armen zwevend in de replicakerk Haren in de Wind.

In de kerk staat het grafzerk van ds. Tsjallingius Adema, predikant van 1708–1742 op deze plek. De kracht van geloven. Deze kunstwerken zijn ontstaan door geloof in mijzelf. Waarin geloof jij?

.
..
Rozenkrans van paardenhaar op de avondmaalstafel als kerkinterieur in de replicakerk ‘Haren in de Wind’

Rozenkrans met 59 'kralen', gemaakt van uitgeborsteld paardenhaar.

Rozenkrans met 59 ‘kralen’, gemaakt van uitgeborsteld paardenhaar.

Rozenkrans met gouden paardje i.p.v. een kruisje gedrapeerd op de avondmaaltafel.

Rozenkrans met gouden paardje i.p.v. een kruisje gedrapeerd op de avondmaaltafel.

Ook in de regen blijft de rozenkrans op de avondmaalstafel mooi.

Ook in de regen blijft de rozenkrans op de avondmaalstafel mooi.

Ik heb ervoor gekozen om de avondmaaltafel hier neer te zetten. In de kerk staat de avondmaalstafel voor de preekstoel. Voor mij een tafel waaraan iedereen welkom en gelijkwaardig is. De rozenkrans staat symbool voor de gemeenschap waar ik deel van uit maak. Om de liefde voor het leven samen te vieren.

.
.
Mariabeeld met een mantel van droomdoekjes als kerkinterieur in de replicakerk ‘Haren in de Wind’

Maria krijgt een mantel van droomdoekjes met wens of gedachte die bezoekers konden ophangen.

Maria krijgt een mantel van droomdoekjes met wens of gedachte die bezoekers konden ophangen. Foto: april 2018.

Mariabeeld in replicakerk Haren in de Wind

Mariabeeld gemaakt i.s.m. Leo Veldman van twee ligbox afscheidingen. Zij staat op een platform van een oude rioolbuis met ervoor een trapje uit een voormalige melkput.

Mariabeeld met mantel van droomdoekjes

Om in Maria met mantel van droomdoekjes te staan is het nodig om lichtjes gebukt onder de armen door te lopen. Een moment van nederigheid. Foto: oktober 2018.

Op de plek van de preekstoel staat deze vrouw. De preekstoel in de kerk is rijkelijk versierd met houtsnijwerk van de hand van Jacob Zwaluw. Er staan vijf vrouwenfiguren op die o.a. Geloof, Hoop en Liefde symboliseren. Een van hen staat hier om aan haar in vertrouwen iets mee te geven, een droom, wens, gedachte.

.
..
Pruik van paardenhaar zacht wiegend in de lucht van de replicakerk ‘Haren in de Wind’

Pruik van paardenhaar

Pruik van paardenhaar gemaakt o.l.v. Kim Woudstra i.s.m. Geertje Hijlkema en Wietske Hoekstra.

Pruik van gekocht paardenhaar en uitgeborsteld paardenhaar

Een combinatie van gekocht paardenhaar en verzameld uitgeborsteld paardenhaar van paardeneigenaren uit de omgeving.

Pruik van paardenhaar

Zacht wiegend in de lucht, opgehangen zoals paarden vastgezet worden tijdens het borstelen. Om eronder te staan.

Het woordje cavalerie op dit grafzerk van Hendrycus Rutgery inspireerde mij om een pruik te maken. Als symbool van al die wachtende vrouwen en moeders op hun geliefde(n).
Soms is het leven van alledag een gevecht en kan ik mij verwonderen over de veerkracht van mensen.

.
.
Krukjes van resthout rondom de replicakerk ‘Haren in de Wind’ in de buitenlucht op de begraafplaats

Krukjes resthout Haren in de Wind

Krukjes maken van resthout Haren in de Wind o.l.v. bouwvrouw Cynthia Delfstra i.s.m. Marijke Liemburg en Bettie Helfferich.

Krukjes resthout replicakerk Haren in de Wind
Krukjes rondom Kerk Haren in de Wind

Diverse krukjes van afvalhout rondom de replica kerk Haren in de Wind.

.
.
Educatieproject gouden paardjes die de weg wijzen naar de kunstinstallatie ‘Haren in de Wind’

Educatieproject Haren in de Wind

Educatieproject Haren in de Wind met 107 gouden paardjes

Educatie project Haren in de Wind

Educatie project Haren in de Wind als openlucht beleving

Project educatie Haren in de Wind

Project educatie Haren in de Wind buitententoonstelling van 107 gouden paardjes

Op de groenstrook langs het toegangspad naar de replicakerk Haren in de Wind stonden 107 gouden paardjes. Gemaakt door de basisschoolkinderen van Langezwaag en Jonkersland met hulp van ouders, broers, zussen, grootouders, buren etc.
.
.
Vanuit de samenleving en de politiek krijgt het onderwijs er steeds meer taken bij. Wij presenteerden dit project op school en gaven de opdracht om er thuis, in het gezin, verder aan te werken. Dat heeft veel diversiteit in vorm en materialen opgeleverd en een breed draagvlak want het hele gezin en/of familie deed mee.
.
.
Tijdens de openstelling hadden de gouden paardjes soms verzorging nodig. Zo moesten de kinderen regelmatig kijken of dat bij hun paardje nodig was. Gebruik van zon en wind, samenwerking van jong en oud, verantwoordelijkheid en zorg…..een bijzondere invulling van ‘duurzaamheid’ en ‘mienskip’.

.
.
Ontmanteling kunstinstallatie replicakerk ‘Haren in de Wind’ najaar 2018

Ontmanteling replicakerk Haren in de Wind met Mariabeeld

Ontmanteling replicakerk Haren in de Wind met Mariabeeld.

Ontmanteling replicakerk Haren in de Wind met rozenkrans van paardenhaar

Ontmanteling replicakerk Haren in de Wind met rozenkrans van paardenhaar op de avondmaalstafel.

Ontmanteling replicakerk haren in de Wind voor de Mattheuskerk

Ontmanteling replicakerk Haren in de Wind met op de achtergrond de Mattheuskerk.

.
.
Trots op alle makers, de mienskip, sponsoren en bezoekers van kunstproject ‘Haren in de Wind’

Mede mogelijk gemaakt door subsidie, donaties en inzet van instanties en personen.

Met trots gemaakt door de inwoners van Langezwaag o.l.v. Monique Jansma en Wietske Lycklama à Nijeholt.

Trots op alle bezoekers, ambassadeurs en makers voor deze onvergetelijke ervaring in Langezwaag.

.
.
Activiteiten in en met het kunstproject ‘Haren in de Wind’ (selectie)

.

In de media (selectie)

VOORBEREIDING HAREN IN DE WIND
Kunstinstallatie ‘Haren in de wind’ houdt bezoekers spiegel voor in de Heerenveense Courant..
.
..
Bezig met het DNA van Langezwaag in de Sa!
.
.
Cultureel supplement ‘Theater onder de toren van de dorpskerk’ in de NRC onder het kopje ‘Het haar in de plooi’.
.
.
Under de Toer over dorps-DNA in de Sa!
.
.
Artikel Volkskrant.
Wietske Lycklama à Nijeholt wil in haar dorp Langezwaag (900 inwoners) de kerk nabouwen en behangen met portetten van dorpsbewoners die hun haar kammen – naar analogie van die ene kam die vroeger in de Mattheuskerk lag waarmee alle kerkgangers zich voor de dienst nog even fatsoeneerden. “Alsof je als bezoeker bij dat intieme moment een voyeur bent.”
.
Het voorstel – de replica moet 12 meter hoog worden – ligt nu bij de gemeente. “Maar iedereen is enthousiast. Een oud-slager kan wel paardenhaar voor haar regelen om kunstobjecten mee te maken”.
Tekst: Jurre van den Berg van de Volkskrant.

OPBOUW/ OPENING HAREN IN DE WIND
Replicakerk Haren in de Wind verbeeldt verhalen in RondOm Heerenveen.
.
.
Vier de verbeelding bij Haren in de Wind in de Sa!
Veel mooier kun je het LF2018-thema ‘Mienskip’ niet vertalen. Een aanstekelijk enthousiaste kunstenaar die de verschillende krachten in het dorp weet te verzamelen en zo een bijzondere installatie realiseert. De kracht van Haren in de Wind.
Tekst: Arend Waninge van de Sa!.
.

Een paard in een kerk vol verhalen, een recensie met **** vier sterren door Hans Brans in de Leeuwarder Courant.
.
..
Onvermoede kwaliteiten en gezelligheid door Gerbrich van der Meer in het Friesch Dagblad.
.
.
Laatste hand aan ‘Haren in de Wind’ in de Sa.
.
.
Allemanskam basis voor replica kerk door Wiebe van der Hout in de Leeuwarder Courant.

TIJDENS HAREN IN DE WIND..
Wat Brabant niet was gegund: Fryslân ‘makket it waar’ als culturele hoofdstad door Rob Schoonen in het Eindhovens Dagblad.
Saamhorigheid …….. ‘Mooi voorbeeld is ‘Haren in de wind’ in Langezwaag. Dat is een dorpje van amper duizend inwoners, op een steenworp van Heerenveen, waar kunstenares Wietske Lycklama à Nijeholt en projectleider Monique Jansma een project bedachten waar vervolgens bijna al die duizend plaatsgenoten aan hebben meegewerkt. In het kerkje was het goed gebruik om je haren te kammen met een kam die op een speciale plek werd bewaard.

Dat attribuut was het uitgangspunt voor grote fotoportretten van dorpsbewoners. Die vormen nu de wanden van een iets kleinere, houten kopie van het kerkje. In die ruimte allerhande kunstobjecten die direct of indirect te maken hebben met de geschiedenis van de kerk of het dorp. Het is een bijzonder liefdevol, zeer gelaagd project’.
Tekst: Rob Schoonen van het Eindhovens Dagblad.

NA HAREN IN DE WIND.
Langezwaag sluit LF2018-project met weemoed af door Wim Bras in Sa!
.
.

.
Foto’s opbouw kunstinstallatie replicakerk ‘Haren in de Wind’

Met trots gemaakt door de dorpsinwoners van Langezwaag onder leiding van Monique Jansma (projectcoördinator) en Wietske Lycklama à Nijeholt (idee, regie en artistiek leiding).

Meer informatie op Facebook Haren in de Wind.

.

.
.
Tekst ontwerpproces kunstproject ‘Haren in de Wind’

Eind september 2016 werd ik benaderd door Monique Jansma met de volgende uitnodiging: ‘Vorige week hadden wij een grote bijeenkomst waarin alle projecten voor 2018 besproken zijn. Bij een van de projecten moest ik echt aan jou denken, namelijk het project Under de Toer. Ik denk misschien kun jij hier jouw creatieve brein voor Langezwaag eens over laten gaan. Mocht je dat nog niet hebben gedaan!’
.

Eerste brainstormsessie
Pas halverwege november 2016 kwamen Monique en ik voor het eerst bij elkaar. Dat was hilarisch; we lagen mijlenver uit elkaar qua invulling van deze uitdaging.
.
Mijn eerste opzet schoot alle kanten op van kerkbelevenissen van Anne Huitema in foto’s exposeren op doek langs de buitenkant van de kerk tot het plaatsen van vredesduiven – gemaakt van de oude gordijnen – op de begraafplaats.
.
Monique begon vanuit een voorstelling/theater te denken en probeerde vanuit de geschiedenis/historie van de kerk een mooi verhaal te vinden.
.
We waren beide onzeker over hoe die uitdaging in te vullen maar besloten wel om door te gaan.

 

Inspiratiebron De kam en paarden
Ik ging naar Anne Huitema om zijn kerkbelevenissen nog een keer te horen. En opnieuw vertelde hij het verhaal van De Kam. Hoe die door een aantal mensen steevast werd gebruikt op het moment dat ze de kerk binnen kwamen met verwarde haren. En weer kreeg ik de rillingen bij juist dit verhaal naast andere kerkbelevenissen en het verhaal waarom er op onze toren een paard staat.
.
Eind november gingen Monique en ik verder brainstormen. Deze keer kwamen we ieder vanuit een verschillende zienswijze gezamenlijk uit op het thema ‘installatie’ en ‘foto’s’ maken van de verhalen met dorpsbewoners.
.
Vanuit het idee om de kerk naar de mensen te brengen i.p.v. andersom. Als initiator van een aantal exposities in de kerk ervaarde ik dat de kerk toch nog een hoge drempel heeft voor sommige bezoekers.
.

Presentatie aan Jos Thie en Tamara Schoppert
Als voorbereiding op deze bijeenkomst van 13 december 2017 besloot ik om nog een keer rond de kerk te lopen. En ontdekte een ‘leeg’ veld van 24 x 28 meter. Thuisgekomen ging ik tekenen. Zo ontstond het idee om de Mattheuskerk na te bouwen en deze te omkleden met doek. In een rondje om de kerk kunnen mensen foto’s van dorpsbewoners bekijken die verschillende verhalen verbeelden.
.
Als commentaar kregen we te horen: “Bijzonder een permanente installatie, maar het is nu nog te veel misschien moet je een keuze maken….”

“En oh ja, ik wil ook nog iets met haar en geluid.”

Alles valt op zijn plek door mijn jeugdherinnering
In de kerstvakantie valt het kwartje na ettelijke rondjes om de kerk, letterlijk en figuurlijk. Opeens zag ik hoe ik mijzelf als klein meisje mooi maakte voor de kerk; zondagse kleren en netjes gekamde haren.
.
Natuurlijk! Op het doek rondom de kerk zijn foto’s van dorpsbewoners te zien die hun haar kammen met één en dezelfde kam.
.
En in deze kerk staan 6 objecten met paardenhaar die vertellen over de bijzondere voorwerpen in de Mattheuskerk. Objecten die geloofsbeleving, hoop, woede en verlangen verbeelden. Objecten die je iets laten ervaren van de oerkracht door middel van vorm en geur. Dit wordt nog versterkt door een geluid of muziek dat bij elk object te horen is.
.
Monique: “Het plan blijft hetzelfde maar het wordt elke keer beter.”
.

Delen met dorpsinwoners Langezwaag
Op 2 januari 2017 presenteerde ik ons project aan Tamara en zij zei: “Ga het dorp maar in om je project te toetsen op haalbaarheid.” Daar was ik eerst verbaasd over: “Hé, zit ik al in de uitvoering???? maar er is toch nog niks?” Maar onbewust kwam deze opmerking als geroepen want eigenlijk was ik wel klaar met denken. Aan het werk!
.
Zo ging ik naar van ‘rondje om de kerk’ naar ‘rondje dorp’ om mensen te benaderen. Geweldig om door het dorp te fietsen en her en der aan te bellen met de vraag of ze mee wilden werken aan een kunstproject voor 2018. De eerste reacties waren van  “Oh leuk” tot …..”ik kan niet wachten om ermee te beginnen.”

Op woensdag 11 januari 2017 presenteerden Monique en ik ons project aan de Kerkenraad. Spannend maar na afloop was iedereen enthousiast. Op mijn vraag wat vinden jullie ervan ging iemand er extra goed voor zitten en zei vanuit haar hart: “Ik vind het geweldig!”

Finale beslissing commissie Under de Toer
Vrijdag 13 januari hebben we het plan ingediend bij Under de Toer, precies voor de deadline. Later hoorden we dat er 86 plannen waren ingediend terwijl er maar 32 worden gehonoreerd.
.
Dinsdag 7 februari ……we zijn door naar de tweede ronde. Yes. In de brief van de commissie van Under de Toer lezen we o.a. het volgende commentaar:

.

‘We zijn erg enthousiast over het project. De draagkracht en medewerking van de Mienskip lijkt heel sterk. En de artistieke vertaalslag geslaagd.’

.

Yes, Haren in de Wind is door!
Dinsdag 28 maart horen we dat wij ons project Haren in de Wind mogen uitvoeren…..

‘De commissie is enthousiast over jullie plan. Met name de keuze voor deze bijzondere verhalen en voor het maken van een installatie die lange tijd toegankelijk is en de draagkracht in het dorp, spreekt haar er in aan.’
.

 

..

.

.