Amazone paard in het Museum

.

Amazone paard 2018
Mixed media, hout, paardenhaar, textiel
1.50m x 2.30 m hoog
Wietske Lycklama à Nijeholt

.
.
Voor Haren in de Wind had ik al een paard gemaakt en zo dacht ik voor de tentoonstelling ‘Het Friese Paard in Beeld’ een soort gelijk paard te maken. Maar toen dit paard in mijn atelier stond, was het nog lang niet mijn verbeelding van een trots, chique, statig en fier Fries paard ……

.

Elke keer als ik het Museum bezoek ga ik naar boven om even in de vitrines te kijken. Ik vind die poppen zo prachtig gemaakt; een paar lijnen die een gezicht verbeelden … fascinerend.

.

En inspirerend!

.

Met deze sfeerimpressies in mijn hoofd ben ik aan het werk gegaan met materialen en beelden die voor mijn gevoel de sfeer van dit rijke verleden weergeven.

.

En is dit beeld ontstaan, een Amazone op een paard, wat op haar beurt medewerkers van het museum inspireerde om met een hedendaagse blik naar de eigen collectie te kijken. Vandaar dat de Amazone met respect naar het verleden nu trots en fier in de adelzaal vanuit de adelvitrine naar het heden stapt.

 

 

.

 

Elf unieke paardjes van hout met paardenhaar

 

Deze elf unieke paardjes staan verspreid in de adelzaal van Museum Opsterlân. Gemaakt van resthout van Haren in de Wind en bijna allemaal met paardenhaar.

.

Ik raakte geïnspireerd door al die mooie stukjes resthout in verschillende vormen. Doordat ik al een paardje voor de toren van Haren in de Wind had gemaakt dacht ik: ‘Daar kunnen nog wel een paar kleine paardjes bij’.
Nu is de inspiratie op en is dit het resultaat; 11 unieke paardjes van hout en bijna altijd met paardenhaar, want ook dat hoort bij Haren in de Wind ……
.

.
Te zien en te koop in Museum Opsterlân en de webshop.  Als souvenir of exclusief aandenken aan Haren in de Wind.

.
.

 

In de media

Gras hoeft niet altijd groen door Japke Weij in De Woudklank.

…….Ware kunst komt binnen…….Eén werk is dat niet. Dat is de installatie gemaakt door Wietske Lycklama à Nijeholt. Het stelt een paard voor met daarop een vrouw in adellijke kledij. Het is een installatie met een verhaal, geïnspireerd door het koninklijke in het Friese paard en de adelzaal. Het kunstwerk maakt geen deel uit van de expositie, verbeeldt ook niet specifiek het Friese paard, maar heeft een plekje gekregen in de adelzaal. “Niet iedereen begrijpt het of vindt het mooi, maar dat hoeft ook niet. Ware kunst brengt iets teweeg, komt binnen”, aldus Jacgqueline Verhoef van Museum Opsterlân.

 

Museum zet Friese paard centraal door Gitte Brugman in de Leeuwarder Courant.

 

Veenpaard zorgt voor beweging in Sa!