Begraafplaats

Urnenmuur, urnengraven, strooiveld

Urnenmuur en meer

.
.
Bijzondere opdracht van de kerkenraad Langezwaag om een ontwerp te mogen bedenken en te realiseren voor de uitbreiding van de begraafplaats. Al een aantal jaren speelt hier de wens om de begraafplaats uit te breiden met een urnenmuur. Een complex vraagstuk want hoe pas je dit op een respectvolle manier in zonder het aanzien van deze begraafplaats aan te tasten en dienend naar de gebruiker toe?
.
.
Tijdens het project Haren in de Wind (2018) realiseerde ik mij hoeveel schoonheid onze begraafplaats in zich heeft. Een plek om tot rust te komen of mijmerend rond te wandelen te midden van al die verschillende levensverhalen en geschiedenissen. Waar het fijn is om even te vertoeven of te zijn….

 

Ontwerp urnenmuur, urnengraven en strooiveld

Geïnspireerd door de middenstrook van de begraafplaats – waar ten tijde van Haren in de Wind ruim 100 gouden paardjes van de schoolkinderen stonden – naast de bestaande situatie en verdieping in de materie, viel het ontwerp op zijn plek. Door deze middenstrook te spiegelen naar het nog ‘ongebruikte’ gedeelte van de begraafplaats ontstaat er een logische uitbreiding van:
– strooiveld,
– urnengraven en/of kindergraven,
– urnenmuren.
.
.
Tegelijkertijd creëert dit ontwerp een harmonieuze verbinding tussen de gebogen ronde vormen in het padenpatroon (oude gedeelte) en de rechthoekige inrichting (vanaf de zestiger jaren). Deze samensmelting van de verschillende structuren tot één geheel zorgt voor een rustiger en ruimtelijker aanzicht van de begraafplaats.

.

 

.
Urnenmuur

Eén urnenmuur meet 3,20 m lang, 0,75 m breed en 2,20 m hoog en bestaat uit drie rijen met in totaal twaalf nissen, zes aan elke kant. De urnenmuur staat in een ‘boog’ van drie die de gespiegelde voortzetting is van de middenstrook op de begraafplaats. Er worden twee urnenmuren opgebouwd, de derde urnenmuur wordt eerst als zitbankje gebruikt.
.
.
De urnenmuur is geheel opgemetseld in baksteen (rood Rustiek getrommeld wf). In hetzelfde metselverband als de Mattheuskerk, compleet met steunberen en dieper gelegen en verspringende urnen nissen wat voor een levendigere uitstraling zorgt. Om de eenheid tussen de urnenmuur en de Mattheuskerk te versterken.
.
.
Helaas zijn de urnen nissen te klein voor een ronding boven elke nis met een mooie rollaag. Vandaar dat er boven elke nis een ‘kroontje’ als een ‘abstracte’ verwijzing naar de raampartijen in de kerkmuur is gemetseld. Elke nis bestaat uit een onderblad met vensterbankje (Impala graniet, gepolijst) en tekstplaat (Impala graniet, gezoet). Met een muurafdekker van grijs beton.

.

Urnengraven

In dezelfde lijn als waarop de urnenmuren zijn geplaatst is een ruimte voor urnengraven. Deze rij vormt de voortzetting van de rij met bestaande urnengraven die daar haaks op staat en onderdeel is van het in de jaren zestig aangelegde rechthoekige deel van de begraafplaats. De urnengraven worden in dezelfde vorm, omlijnd met palissaden (roodbruin) met in het midden een taxushaag, uitgevoerd zoals die nu wordt toegepast op de begraafplaats.

.

Strooiveldje

De strook die tussen het rechthoekig aangelegde deel en het in ronde vormen aangelegde (deels nieuwe) deel overblijft, wordt ingericht als strooiveld.

 

 

 

 

Bijzondere opdracht uitbreiding begraafplaats

Met trots presenteer ik hier de eerste fase van de realisatie van een urnenmuur en meer op de begraafplaats Langezwaag. Afgelopen voorjaar heeft de kerkenraad van Langezwaag ingestemd met mijn ontwerp voor deze uitbreiding. Sindsdien hebben er verschillende veranderingen op de begraafplaats, ongeveer waar Haren in de Wind (2018) stond, plaats gevonden.
.
.
Zo verdween een gedeelte van de beukenhaag, kwam er een grote kraan voor het verwijderen van de stobben en graszoden en verscheen er een soort tekening van lijnen en vormen op de schoongemaakte grond. Gestaag kreeg elke lijn en vorm betekenis; de twee rijen met urnengraven en/of kindergraven en het strooiveld werden zichtbaar met een mooi schelpenpad ertussen. Tegelijkertijd werd de eerste urnenmuur opgemetseld en groeide gestaag tot de vastgestelde hoogte volgens de gemaakte bouwtekening.
.
.
In het voorjaar gaat de bouw van de tweede urnenmuur van start en het zitbankje. Komt er meer groen en worden de nissen in de urnenmuur gemaakt.
.
.

Wietske Lycklama à Nijeholt
Met dank aan de opdrachtgever, kerkenraad van Langezwaag, en alle betrokken vakmensen voor de realisatie van dit ontwerp.