Loft Merakels

Zuidoost Friesland, ‘Het Andere Friesland’, cultureel op de kaart zetten
d.m.v. toegankelijke en interactieve kunstwerken

.
.

Ontdek Zuidoost Friesland

Zuidoost Friesland, ook wel bekend als Het Andere Friesland, biedt een bijzondere mix van Friese eigenzinnigheid en authenticiteit. In een weids landschap van bossen, heide, zandverstuivingen, moerassen, meren, landbouwgrond en landgoederen. Wij nodigen je uit om met Loft Merakels op een speelse en avontuurlijke manier Zuidoost Friesland te ontdekken via interactieve kunstwerken die volop ruimte bieden voor verbeelding.

.
.
Samenwerking en verbinding

De verbindende kunstwerken van Loft Merakels worden gerealiseerd in samenwerking met dorpsgemeenschappen, Friese en Noordelijke kunstenaars, lokale ondernemers en vakspecialisten. Deze samenwerking draagt bij aan de integratie van het project binnen bestaande of nieuwe culturele evenementen en ‘mienskipsprojecten’. Loft Merakels biedt een unieke aanvulling op andere initiatieven in Friesland zoals de 11Fountains in Zuidwest Friesland, Sense of place en Twaalf stekjes in het noorden.

.
..
Maatschappelijke context

Zuidoost Friesland is een plattelandsregio in Noord-Nederland met een rijk en gevarieerd landschap, bestaande uit 90 dorpen, bossen, heide, zandverstuivingen, beekdalen, meren en landbouwgebieden. Veel van deze landschappen maken deel uit van Nationale Landschappen en landgoederen. De regio heeft een rijke cultuurhistorie van turfwinning, sociale ontwikkeling en eigenzinnigheid. Deze kenmerken vormen de basis voor Loft Merakels; kunstwerken die dorp, landschap en geschiedenis verbinden en de leefbaarheid, toegankelijkheid en trots op de regio bevorderen.

.
..
Doelstellingen Loft Merakels

  • Dorpen versterken
    Biedt dorpen de kans om zichzelf cultureel op de kaart te zetten, de leefbaarheid te verbeteren en meer bezoekers aan te trekken.
    .
  • Herwaardering landschap
    Het unieke landschap van Zuidoost Friesland verdient aandacht en waardering.
    .
  • Friese trots
    Viert en versterkt de unieke identiteit van Zuidoost Friesland en draagt bij aan een duurzame toekomst.

.
.
.

Persoonlijke achtergrond ontstaan Loft Merakels

Tijdens een bijeenkomst in 2018 in de Grote Kerk te Leeuwarden vertelde een spreker dat Jos Thie tijdens een uitvaart in diezelfde kerk het concept van Under de Toer had bedacht. Dat raakte me. Zo ontstaan creatieve ideeën dus in het alledaagse leven.
.

Later werd mijn aandacht opnieuw getrokken door een andere spreker die opmerkte: “Kerken brengen hemel en aarde dichter bij elkaar.” Deze woorden zetten iets in beweging. Ik had al een tijd een concept in mijn hoofd: een project dat beweging zou symboliseren, als tegenhanger van de 11 Fonteinen, maar dan voor Zuidoost Friesland. Wat begon als een losse gedachte groeide uit tot een concreet plan toen ik mezelf de uitdaging stelde om een projectvoorstel te schrijven. Het project had niet alleen een helder doel nodig maar ook een aansprekende titel. Zo werd ‘Loft Merakels’ geboren: kunstwerken in de openbare ruimte die op elk moment van het jaar te beleven zijn.
.

Het doel? Zuidoost Friesland op de culturele kaart zetten door samen te werken met lokale vakmensen en betrokken inwoners om een interactieve en betekenisvolle ervaring te creëren voor zowel bewoners als bezoekers.
.

Hoewel onze regio onder de vleugels van Stichting Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland steeds bekender wordt, valt het op dat het qua culturele evenementen achterblijft bij Zuidwest Friesland. Geïnspireerd door het succes van de 11 Fonteinen wilde ik een soortgelijk initiatief voor Zuidoost Friesland opzetten maar interactiever en afgestemd op de diversiteit van ons landschap.
.

Met Loft Merakels droom ik ervan iets buitengewoons te creëren voor Zuidoost Friesland. Een project waar de mienskip trots op kan zijn en waarmee we tijdens LF2028 wonderlijk bewegende kunst aan de wereld kunnen tonen.

.

Wietske Lycklama à Nijeholt
Idee, concept, regie, artistieke leiding
11 juni 2021

.
.

‘Mensen die hun omgeving leren kennen, gaan de wereld waarin ze leven meer waarderen.
En daardoor zetten ze zich ook meer in voor het behoud en de ontwikkeling van de eigen regio’
.
Wethouder L. de Vries, gemeente Opsterland