Textielkunst in Twente tijdens kunstroute
.
opgebouwd uit balen textiel met afgedankte kledingstukken, als het DNA van Twente.
..
Was te zien in de binnentuin van Museum Het Palthe Huis in Oldenzaal,
gerealiseerd in samenwerking met Frankenhuis B.V.
..
Kunstinstallatie ‘Ik ben het beu’ tijdens kunstroute textielkunst
Kunstroute textielkunst met mijn kunstinstallatie ‘Ik ben het beu’, opgebouwd uit zeven balen textiel met drie ton aan afgedankte kledingstukken. Als het DNA van Twente. De selectiecommissie wilde per se dit werk hebben in de binnentuin van Museum het Palthe Huis vanwege de textiel beleving..
.
Tijdens de opbouw van deze kunstinstallatie in de publieke ruimte gebeurde er iets bijzonders! Niet alleen lijkt het of deze kunstinstallatie het DNA van Twente (aan)raakt, maar ook komt het zo dicht bij de beleving van veel mensen. Want kleding is hier een bekend gegeven, is mee gewerkt en haalt gemakkelijk herinneringen en verhalen naar boven..
.
Zo hadden voorbijgangers bij het aanschouwen van ‘Ik ben het beu’ meteen associaties van bijvoorbeeld voddenverzamelaar door zigeuners, oorlog (kleding achterlaten) en werkzaam in de textielindustrie. Maar ook bewustwording wat de impact is van al die afgedankte kledingstukken!
.
Als kunst mensen verhalen kan laten vertellen, bewustwording en herinneringen aanraakt – wat ik natuurlijk nooit kan voorspellen of afdwingen – is elke keer iets groots om mee te mogen maken. En zo werd ik geraakt door de impact van deze kunstinstallatie net zoals in 2018 gebeurde bij Haren in de Wind..
.
Zodra er op het naastgelegen terras van het Museum Het Palthe Huis bezoekers zitten wordt er volop door de kinderen op de balen geklommen. Daardoor maakte de jeugd letterlijk en figuurlijk contact met het DNA van Twente!..
..
Realisatie kunstwerk van textiel in de openbare ruimte
Januari 2021 verscheen de oproep van Het Textiel Festival Twente om een kunstwerk van textiel te bedenken voor de kunstroute in Twente tijdens de zomer 2021.
.
Vervolgens ging ik mij verdiepen in de geschiedenis van Twente en werd geraakt door het feit dat de eens zo bloeiende Twentse textielindustrie nu voorop loopt om de textiele afvalberg te verminderen. Niet op het maken van nieuwe stoffen voor kleding ligt nu het accent maar op het creëren van nieuwe stoffen uit afgedankte kledingstukken en ander textiel. Dat is hoopvol en noodzakelijk omdat de textielindustrie in de top vijf staat van één van de meest vervuilende industrieën..
.
Daarom heb ik de kunstinstallatie ‘Ik ben het beu’ van opgestapelde balen met afgedankte kledingstukken gerealiseerd. Omdat deze balen van textiel de nieuwe grondstof èn het DNA van Twente vertegenwoordigen. Maar ook hoe kleding verworden is tot een goedkoop massaproduct en wegwerpartikel.
.
Want elk kledingstuk is met de hand door iemand gemaakt. Evenals alle onbruikbare kledingstukken in deze balen van textiel ook stuk voor stuk handmatig door iemand zijn geselecteerd. Alleen al om die reden mogen we best respectvol en duurzaam met onze kleding omgaan.
.
.
Commentaar selectiecommissie Textiel Festival Twente
‘Gefeliciteerd! De commissie heeft jouw inzending gekozen voor deelname aan Het Textiel Festival Twente.
De commissie vond het mooi hoe je een koppeling hebt gemaakt tussen de partners en thema’s’..
.
.
.
.
In de media
Cartoon Stof tot nadenken door Eddy Loohuis in De Glimlach van Twente (wk 34-2021).
.
Wat doet toch die berg kleding in de Oldenzaalse Palthetuin? door Anne Loohuis in Tubantia (12-08-2021).
.
Expositieagenda met foto ‘Ik ben het beu” tijdschrift Textiel Plus.