Hedendaagse schilderkunst in figuratieve olieverfschilderijen

Geraakt worden door een kunstwerk kan voelen als een ontmoeting. Dat je herkend en erkend wordt in iets wat jou persoonlijk bezighoudt; je bent niet de enige. .
.
Mijn naam is Wietske Lycklama à Nijeholt en als beeldend kunstenaar schilder ik vanuit een soort zingevende en innerlijk noodzaak over wat mij raakt in mijn leven en de wereld om mij heen. .
.
In figuratieve (herkenbare) olieverfschilderijen, (zelf)portretten van een persoon, dier of voorwerp die een eigen verhaal vertellen. Portretten als drager van een emotie in een opmerkelijke vlakverdeling zodat ook jij geraakt wordt door de essentie van een bepaald gevoel, emotie of ervaring.

Portret in 't groen, olieverfschilderij, olieverf op linnen. 59 x 67 cm. Hedendaagse schilderkunst, kunstenaar Wietske Lycklama à Nijeholt

Portret in ‘t groen, olieverfschilderij, 59 x 67 cm.

 

Werkwijze schilderproces – uniek en authentiek – in atelier van de kunstenaar

Schilderen met olieverf

Bij elk olieverfschilderij daag ik mezelf uit om een ander beeld te schilderen dan wat ik al ken. De ene keer is het een klein schilderij de andere keer een groot doek of tekening.
.
.
Hoe dichter ik bij mezelf blijf, hoe krachtiger het beeld wordt. Dan komt het recht uit mijn hart. Soms met een onheilspellende ondertoon omdat het leven ingewikkeld en verraderlijk is maar vaker met hoop als ode aan de veerkracht van de menselijke ziel.
.
.

Try to say (zelf)portret, olieverf schilderij canvas, 100 x 125 cm. Hedendaagse figuratieve schilderkunst, kunstenaar Wietske Lycklama à Nijeholt

Try to say, olieverfschilderij, 100 x 125 cm.

 

Olieverfschilderij maken

Ik vind het spannender om gelijk op het doek te beginnen zonder eerst te schetsen. Veel houten schilderij lijsten maak ik zelf die ik met doek of linnen opspan en prepareer.
.
.
Na het gekozen formaat maak ik met houtskool een grove opzet van lijnen en vlakken op het schilderij om te onderzoeken welke compositie de essentie van het verhaal verbeeldt. Pas als ik tevreden ben schilder ik met een kwast – direct vanuit de tube – op het doek met olieverf.

Uilskuiken, olieverf schilderij canvas, 125 x 100 cm. Hedendaagse figuratieve schilderkunst, Wietske Lycklama à Nijeholt

Uilskuiken, olieverfschilderij, 100 x 125 cm.

 

Gelaagd schilderen in olieverf

Door middel van vorm, kleur, schrappen, kijken, ontdekken, concentratie en laag over laag met olieverf te schilderen bouw ik intuïtief en tastenderwijs mijn schilderijen op. Elk schilderij ontstaat anders en ook het gevoel waarmee ik werk verschilt per keer.
.
.
Soms staat zo’n portret er zomaar maar veel vaker is het hard werken en een persoonlijk schilderproces naar de juiste afstemming tussen de verschillende lagen. Onverwachte toevalstreffers of als het schilderij mij vertelt wat ik moet doen – zijn eigen weg gaat – helpen mij hierbij. Dan gebeuren de dingen zoals ze moeten gebeuren.

Shy, (zelf)portret, olieverf schilderij canvas, 40 x 60 cm. Hedendaagse figuratieve schilderkunst, Wietske Lycklama à Nijeholt

Shy, olieverfschilderij, 40 x 60 cm.

 

Figuratieve olieverfschilderijen in atelier kunstenaar

En dan is het af! Ineens is er dé oplossing; het moment dat het olieverfschilderij mij aankijkt èn raakt. Het resultaat van een magische reis door de verschillende stadia van risico’s nemen en kwetsbaar durven zijn.
.
.
Alles wat voorbij gekomen is valt op zijn plek en is nodig geweest. Het is waar. Ik zie en begrijp wat ik met mijn denken niet kon bevatten. Op zijn eigen manier communiceert het olieverfschilderij met de werkelijkheid. Dan ligt het vast en zou het niet meer anders kunnen.

Duifje, olieverf canvas schilderij dieren. 80 x 100 cm. Hedendaagse figuratieve schilderkunst, kunstenaar Wietske Lycklama à Nijeholt

Duifje, olieverfschilderij, 80 x 100 cm.


 .
.

Ik moest even wachten in de galerie. Zo werd ik min of meer gedwongen om wel naar jouw schilderijen te kijken.
Toen pas zag ik diepgang en raakte met ze in gesprek.

Elly

Tevens onder de indruk van de expositie van Wietske Lycklama à Nijeholt. Prachtige werken en zo doorvoeld. Beslist inspirerend!

Kunstbezoeker

Hier wordt gewerkt! Het lijkt simpel maar als je echt kijkt weet je beter.

Tom

.

.
Hedendaagse kunst tentoonstelling organiseren of kunstenaars gezocht voor een expositie?

“Ja, gevonden!” Een kunstwerk wil graag gezien en beleefd worden en dat geldt ook voor mijn figuratieve schilderkunst. Als kunstenaar wil ik natuurlijk mijn hedendaagse figuratieve kunst tentoonstellen om dit te delen met andere kunstliefhebbers. Samen en in dialoog met publiek en andere kunstenaars de verbeelding van kunst ervaren is een belangrijk onderdeel van mijn kunstenaarschap.

.
.
Wil je een tentoonstelling organiseren of heb je expositieruimte?

Neem vrijblijvend contact met mij
op voor een bezoek aan mijn atelier

.

.
Hedendaagse kunst voor aan de muur of kunst voor in huis

Je koopt een kunstwerk op gevoel, omdat het je raakt of er plezier aan beleefd. Ervaar met welk olieverfschilderij jij een klik hebt en en kijk bij kunst kopen hoe je hier thuis elke dag van kunt genieten. In wat voor stemming je ook bent, het kunstwerk is er altijd voor jou. Kunst in huis is een ode aan de verbeelding en maakt je leven rijker..

.
.
Kunst kijken in atelier kunstenaar?

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend bezoek aan
mijn atelier in Langezwaag om werk te bekijken!

.
.
.
.

Ook de zeggingskracht van een olieverfschilderij willen ervaren?

Kijk bij Kunst kopen hoe je een olieverfschilderij van mijn portfolio koopt.

.
.