Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s van SKEP in Zuidoost Friesland – Het Andere Friesland

 

skepkunst, droomduo, skep, kunst, droom duo, arcadia, kunstmanifestatie droom duo, kunst in Friesland, kunst in Opsterland

.

Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s in galerie Hoogenbosch Gorredijk

Sinds 2020 ben ik als curator betrokken bij SKEP – Stichting kunst en publiek, een kunstinitiatief dat als brug wil fungeren tussen professionele hedendaagse kunst en publiek. Toen ik van deze stichting hoorde was ik meteen enthousiast. Kunst delen met anderen blijft mij inspireren. Want naast mijn werk als maker in het atelier heb ik de ambitie om op meerdere vlakken actief bij te dragen aan een verbindende rol tussen hedendaagse kunst en publiek.
.
.
Na lang oponthoud vanwege de corona pandemie vindt de Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s plaats in Galerie Hoogenbosch te Gorredijk. Van 8 mei t/m 14 augustus (do t/m zo 13.00 – 17.00 uur) is er om de twee weken een solo tentoonstelling te zien van professionele kunstenaars uit Noord Nederland en de dialoog die plaats vindt tussen de kunstenaars en hun werk. Met activiteiten om als bezoeker de kunstenaar te ontmoeten.
.
.
In de gang van de beschikbare ruimte is gedurende de hele expositieperiode een kleine overzichtstentoonstelling met werk van alle deelnemende kunstenaars te zien. Kortom veel kunst kijk plezier en kunst beleven, maar ook kunst kopen als kunst cadeau of iets moois voor in huis behoort tot de mogelijkheid.

.
.
Programma Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s

.

Inspirerende dialogen tussen de kunstenaars en hun werk en hoe al die verschillende kunstwerken verbanden aangaan die je van te voren nooit had kunnen bedenken. Kunstwerken die opnieuw door deze dialoog en wisselwerking de zeggingskracht van kunst meer dan waarmaken. Met trots presenteer ik als curator de volgende Droom Duo’s met professionele Noordelijke kunstenaars waarbij bevlogenheid en enthousiasme vanuit bewondering voor elkaars werk een belangrijke rol spelen.

.

26 mei t/m 5 juni – Bennie Timmer en Gert Sennema

Alledaagse en mystieke taferelen gevangen in figuratieve en realistische sculpturen gemaakt van hout en klei door Gert Sennema.
In combinatie met de abstracte maar toch ook weer herkenbare olieverf schilderijen van Bennie Timmer.

.

9 juni t/m 19 juni – Raimond Evers en Rix Wierenga

.

23 juni t/m 3 juli – Henrike Scholten en Sabine Liedtke

.

7 juli t/m 17 juli – Barteld Evenhuis en Wietske Lycklama à Nijeholt

.

21 juli t/m 31 juli- Geertje Geertsma en Miriam Knibbeler

.

4 augustus t/m 14 augustus – Open Call

 

Oproep Open call

Om ook andere professionele kunstenaars in de gelegenheid te stellen wil SKEP via een Open Call Friese en/of Noordelijke kunstenaars uitnodigen om hun ideeën voor een Droom Duo kenbaar te maken.
.
.
Beschrijf hiervoor kort jouw voorstel en met wie je graag een Droom Duo wilt vormen.
.
.
Stuur dit voor 20 juni naar info@skepkunst.nl


.
.

8 mei t/m 22 mei – Betty van der Kamp en Marijke Pieters

Roze wolk, Betty van der Kamp, Bitter sweet, Marijke Pieters, hedendaagse kunst, kunstmanifestatie 7 Droom Duo's, Arcadia, skepkunst

Bitter sweet van Marijke Pieters en Roze wolk van Betty van der Kamp

Deze tentoonstelling met het werk van Betty van der Kamp en Marijke Pieters is een bijzonder intrigerend en wonderlijk kloppend duo. Hoe de verschillende werken van de kunstenaars meanderend elkaar aanvullen of juist versterken laat je ook als bezoeker niet onberoerd.

Daarnaast geven de diverse kunstwerken van Betty van der Kamp een compleet overzicht van haar omvangrijke oeuvre. In combinatie met het poëtische werk van Marijke Pieters een krachtig beeld van hoe kunst schoonheid en verbeelding kan toevoegen aan ons dagelijks leven.

..
.
Curator SKEP kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s

Als curator en projectleider van SKEP heb ik voor deze kunstmanifestatie een aantal kunstenaars benaderd van wie ik het werk bewonder en gevraagd of ze wilden exposeren in Galerie Hoogenbosch. Vervolgens stelde ik de vraag met wie ze graag zouden willen exposeren.
.
.
Na even nadenken kwamen er waardevolle en integere suggesties die de naam 7 Droom Duo’s meer dan waar maken. Voorstellen waar je stil van word, die zo echt zijn omdat ze een stille droom vertellen van bewondering en verlangen om te realiseren maar tegelijkertijd de onmogelijkheid daarvan beseffen zoals;
.

  • Vanuit samenwerking met muziek iemands werk bewonderen en deze geheel andere kunstwerken graag eens in samenspraak met je eigen werk willen zien.
    .
  • Iemands werk zien en volgen vanuit het naastgelegen atelier en al deze werken gewoon eens gezamenlijk in relatie tot elkaar willen zien.
    .
  • Vanuit een mentorsituatie iemand bewonderen vanwege het snel oppakken van kunst begrijpen en maken, vrienden voor het leven worden.
    .
  • Iemand die je misschien al wel 15 jaar heel stiekem bewonderd, als grote voorbeeld ziet, zo onbereikbaar was en nu opeens samen exposeren.

.
.
Op deze manier heb ik mij laten onderdompelen in heel veel kunst kijken en atelierbezoeken. En kwam ik in aanraking met de meest mooie kunstwerken en verhalen. Als curator is het misschien gebruikelijk om op zoek te gaan naar het nieuwste werk. Ik was vooral nieuwsgierig en op zoek naar een soort rode draad, ontwikkeling en veelzijdigheid van de kunstenaar om daar de hoogtepunten en essentie van te laten zien. Maar ook vooral om het plezier en het enthousiasme vanuit bewondering voor elkaars werk te delen. Met elkaar maar ook om dit op één of andere manier over te brengen naar het publiek, om als kunstenaar de dialoog aan te gaan met je publiek.
.
.
Mijn uitdaging daarbij is hoe je kunst op een interactieve en laagdrempelige manier toegankelijk kunt maken voor een brede doelgroep. Hierin kan ik mijn bevlogenheid voor de beeldende kunst – met name op verrassende plekken waar verbinding en verbeelding tot leven komen – waarmaken. Om de toegevoegde waarde van hedendaagse kunst en het cultureel erfgoed in onze omgeving te laten zien en zichtbaar te maken. Hoe mooi is het om via kunst inzicht gevende momenten in je leven aan den lijve te mogen ervaren?
.
.
Wietske Lycklama à Nijeholt