Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s naast Arcadia
in Zuidoost Friesland – Het Andere Friesland

 

Skepkunst 7 Droom Duo's, arcadia, Miriam Knibbeler, Geertje Geertsma, Sabine Liedtke, Gert Sennema, Wietske Lycklama à Nijeholt, Barteld, Henrike Scholten, Raimond Evers, Rix Wierenga, Jan Bodde, Anne Dijkstra, Paul Verheul

Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s met Miriam Knibbeler en Geertje Geertsma, Gert Sennema en Bennie Timmer, Barteld en Wietske Lycklama à Nijeholt, Marijke Pieters en Betty van der Kamp, Henrike Scholten en Sabine Liedtke, Raimond Evers en Rix Wierenga, Anne Dijkstra, Jan Bodde, Paul Verheul.

.

Sinds 2020 ben ik curator bij SKEP – Stichting kunst en publiek, een kunstinitiatief dat als brug wil fungeren tussen professionele hedendaagse kunst en publiek. Toen ik van deze stichting hoorde was ik meteen enthousiast. Kunst delen met anderen blijft mij inspireren. Want naast mijn werk als maker in het atelier heb ik de ambitie om op meerdere vlakken actief bij te dragen aan een verbindende rol tussen hedendaagse kunst en publiek.
.
.
Na lang oponthoud vanwege de corona pandemie vond gedurende de zomer 2022 de Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s plaats in Galerie Hoogenbosch Gorredijk. Met om de twee weken een solo- en duo-tentoonstelling van professionele kunstenaars uit Noord Nederland en de dialoog tussen de kunstenaars en hun kunstwerken.

.

.
In de Media

Slotakkoord Droom Duo’s, Drachtster Courant, 03-08-2022.

Een dagje weg in de provincies Groningen en Friesland, blog door Marieke Houkes van LocalGroningen.

Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s met Geertje Geertsma en Miriam Knibbeler, Sa!, 22-07-2022.

Expositie Geertje Geertsma en Miriam Knibbeler in Galerie Hoogenbosch, Drachtster Courant, 14-07-2022.

SKEP: ‘Het belang van kunst uitleggen’, door Renske Woudstra in de Sa!, 13- 07-2022.

Duo-expositie in Galerie Hoogenbosch, Drachtster Courant, 06-07-2022.

Duo-expositie Barteld en Wietske Lycklama à Nijeholt in Galerie Hoogenbosch, Drachtster Courant, 01-07-2022.

Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s met Henrike Scholten en Sabine Liedtke, Sa!, 22-06-2022.

Vooraankondiging expositie Henrike Scholten en Sabine Liedtke, RondOm vandaag, 17-06-2022.

Gedroomde combinaties door Gitte Brugman, Leeuwarder Courant, 17-06-2022.

Kunstmanifestatie Droom Duo’s in Gorredijk: nr.3, Drachtster Courant, 03-06-2022.

Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s in Galerie Hoogenbosch Gorredijk, RondOm vandaag, 01-06-2022.

Kunstenaars die elkaar bewonderen, Sa!, 24 – 05 -2022.

Weekendtip: Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s, Sa!, 20-05-2022.

Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s, Sa!, 08-05-2022.

 

.
.
GEWEEST bij de Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s 2022

4 augustus t/m 14 augustus – Jan Bodde, Anne Dijkstra, Paul Verheul 

Zondag 7 augustus om 15.00 uur:
Feestelijke Meet & Greet met openingswoord door curator Wietske Lycklama à Nijeholt.

Paul Verheul, Jan Bodde, Anne Dijkstra, skepkunst, skep, arcadia, paradys, openstal, hedendaagse kunst, galerie Hoogenbosch, abstracte kunst, kunstinstallatie, curator Wietske Lycklama à Nijeholt

Familieportretten, tekeningen, van Anne Dijkstra, Ademhemel, gewassen inkt op papier, van Jan Bodde en Draad sculptuur van Paul Verheul.

De kunstwerken Jan Bodde ademen de sfeer van de schemering, een imaginaire ruimte, waarin mensen en dieren stil en kwetsbaar hun plek innemen. Het is de verbeelding van het denken over leven en vergankelijkheid, die herinneringen oproept en uitnodigt tot introspectie.

.
.
In haar tekeningen en publicaties vangt Anne Dijkstra haar verwondering voor de wereld. De thema’s die ze gebruikt zijn persoonlijk en intiem; ze besteedt aandacht aan de kleine dingen, die misschien vaak over het hoofd worden gezien, maar zo weet ze juist aan iets universeels te raken. In tekst en beeld verkent ze haar alledaagse leven en herinneringen – en nodigt ze uit tot verstilling.

.
Abstractie is wat Paul Verheul de ruimte geeft om het grijze gebied tussen een fysiek gebaar en zwaartekracht te verkennen. Verheul brengt weven en schrijven bij elkaar; twee werkvormen die verbonden zijn door hun lijnen en het achterlaten van sporen. Maar wat in het werk van Verheul echt de aandacht vraagt, zijn de verstilde spanningen van zijn persoonlijk aangebrachte traceringen.

.
.
21 juli t/m 31 juli – Geertje Geertsma en Miriam Knibbeler

Zondag 24 juli om 15.00 uur:
Feestelijke Meet & Greet met Jirke Poetijn– poezie en Lisa Knibbeler – handpan.

geertje geertsma, miriam knibbeler, skepkunst, arcadia, paddenstoelen, wassenbeelden, moderne kunst, kunstmanifestatie droom duo's,

Zonder titel (paddenstoel), gemaakt van was door Miriam Knibbeler en ‘Elfenbankje’, emaille op koper van Geertje Geertsma.

.
.

Miriam Knibbeler en Geertje Geertsma delen drie ruimtes in de creatieve broedplaats ‘De Biotoop van Haren’. Behalve hun ateliers delen zij ook de liefde voor de aarde en alles wat daar op leeft.

De term ‘biophilia’, werd voor het eerst gebruikt door psycholoog en filosoof Erich Fromm (1900 – 1980). Het betekent letterlijk ‘liefde voor het leven‘.

Maar de betekenis is breder. Biophilia is de aangeboren en precaire emotionele band die de mensheid bindt aan de aarde. Het is een oeroude en onbewuste verwantschap die mensen ervaren met andere levensvormen en andere soorten. Iets wat onbewust op ons inwerkt, en we eigenlijk alleen vanuit ons gevoel ‘begrijpen’.

Zo hebben landschappen, ecosystemen en natuurfenomenen, maar ook flora, fauna en fungi, een aantrekkingskracht die heel diep in onze biologie verankerd zit. Het zijn deze krachten die Miriam Knibbeler en Geertje Geertsma door middel van hun beeldende werk in symbiose tonen..

 

7 juli t/m 17 juli – Barteld en Wietske Lycklama à Nijeholt

Zondag 10 juli:
Feestelijke Meet & Greet met openingswoord door Rolf van Hulten, waarin Rolf vertelde dat emoties en psychologie – waar in zijn beleving ons werk over gaat – iets tijdloos heeft in de kunst en van alle tijden is. En daarmee een aanvulling is in het leven van alledag.

Curator Wietske Lycklama à Nijeholt, Barteld, Skepkunst, Skep, Arcadia, hedendaagse schilderkunst, Zuidoost Friesland, Friese kunst, Noordelijke kunstenaars

Olieverfschilderijen ‘Famke’, ‘Zonder Titel’, ‘Mem’ en ‘Geldingsdrang’ van Wietske Lycklama à Nijeholt en olieverfschilderij ‘Zonder Titel’ (boom met handen) van Barteld.

.
.

Confronterende schilderkunst of juist troostrijk?
.
Deze duo-expositie van Barteld en Wietske Lycklama à Nijeholt laat zien dat de schilderkunst springlevend is.
.
.
Onvermijdelijk wordt ons de kritieke toestand waarin de aarde verkeert steeds duidelijker. Het grijpt ons langzamerhand bij de keel.
Of het nu gaat om klimaat of politiek op mondiaal of lokaal niveau, vast staat dat we in zwaar weer verkeren.
Dat deze ontwikkelingen Barteld niet onberoerd laten, wordt zichtbaar in zijn laatste werk.
In zijn schilderijen laat hij zien dat het schilderen troostrijk en soms confronterend kan zijn.
.
.
Wietske Lycklama à Nijeholt schildert vanuit een soort zingevende en innerlijk noodzaak over wat haar raakt in haar leven en de wereld om haar heen.
In figuratieve olieverf schilderijen, (zelf)portretten van een persoon, dier of voorwerp die een eigen verhaal vertellen.
Portretten als drager van een emotie in een opmerkelijke vlakverdeling om juist de essentie van een bepaald gevoel, emotie of ervaring te verbeelden.
Soms met een onheilspellende ondertoon omdat het leven ingewikkeld en verraderlijk is maar vaker met hoop als ode aan de veerkracht van de menselijke ziel.

.

.
23 juni t/m 3 juli – Henrike Scholten en Sabine Liedtke

Zondag 26 juni:
Meet & Greet met een interactieve en verhalende rondleiding door de kunstenaars.

Sabine Liedtke, Henrike Scholten, skepkunst, hedendaagse tekenkunst, curator Wietske Lycklama à Nijeholt, kunstmanifestatie 7 Droom Duo's, arcadia

Kleurpotlood tekening ‘Wat zou een neutraal netwerk doen?’ van Henrike Scholten en potloodtekening ‘Spreeuw I en II’ van Sabine Liedtke

.
.
De sobere zwart-wittekeningen van Sabine Liedtke en de surreële gekleurde tekeningen van Henrike Scholten zijn op het eerste gezicht bijna tegenpolen.

Maar de twee kunstenaars delen een fascinatie voor tekenen als proces,

en hebben allebei een aandacht voor detail die is gevormd door eindeloos kijken en observeren.

.
.
9 juni t/m 19 juniRaimond Evers en Rix Wierenga

Zondag 12 juni:
Inspirerende Meet & Greet met openingswoord van Kie Ellens, waarin Kie nader inging op de dialoog tussen de verschillende kunstwerken. Als een curator dat kan en wil laten zien, zie je als toeschouwer nog veel meer!

Raimond Evers, kunstmachine, Rix Wierenga, tekeningen en schilderijen, hedendaagse kunst, kunstmanifestatie 7 Droom Duo's, Arcadia, skepkunst

Kunstmachine ‘De berg groeit’ van Raimond Evers, schilderij ‘De zwaan, het rokje’ en tekening ‘In het bos’ van Rix Wierenga.

.
..
‘De berg groeit’ door van Raimond Evers
en schilderijen/tekeningen van Rix Wierenga.

Machinaal zuchten of held en sukkel tegelijk zijn.

Kijk en ervaar in verwondering
waar deze kunstwerken je naar toe leiden……

.

26 mei t/m 5 juniBennie Timmer en Gert Sennema

Zondag 29 mei:
Muzikale Meet & Greet met eigen muziek van Gert en Bennie.

Gert Sennema, houtsculpturen, Bennie Timmer olieverfschilderijen, hedendaagse kunst, kunstmanifestatie 7 Droom Duo's, Arcadia, skepkunst

Houtsculpturen ‘Pestvogel’ en ‘Grote reis’ van Gert Sennema en olieverfschilderij ‘Bluegrass’ van Bennie Timmer.
Alledaagse en mystieke taferelen gevangen in figuratieve en realistische sculpturen.

.
.
Gemaakt van eeuwenoude bomen en klei uit de grond,
je voelt de oerkracht bij deze hout sculpturen van Gert Sennema.
.
In dialoog met de abstracte maar toch ook weer herkenbare olieverf schilderijen,
picturale glinsteringen en vibraties van de natuur van Bennie Timmer.
.
Een betoverende dialoog in een onttoverde wereld.

.
.
8 mei t/m 22 mei – Betty van der Kamp en Marijke Pieters

Zondag 8 mei:
Feestelijke opening door Age Hartsuiker.

Roze wolk, Betty van der Kamp, Bitter sweet, Marijke Pieters, hedendaagse kunst, kunstmanifestatie 7 Droom Duo's, Arcadia, skepkunst

Olieverfschilderij ‘Bitter sweet’ van Marijke Pieters en suikerwerk ‘Roze wolk’ van Betty van der Kamp

.
.
.

Een bijzonder intrigerend en wonderlijk kloppend droom duo,
van verschillende kunstwerken die elkaar aanvullen of juist versterken.

Daarnaast geven de diverse kunstwerken van Betty van der Kamp een beeld van haar omvangrijke oeuvre.

In samenspraak met het poëtische werk van Marijke Pieters een krachtig beeld
van hoe kunst schoonheid en verbeelding kan toevoegen aan ons dagelijks leven.

Dit laat je ook als bezoeker niet onberoerd.

..
.
Curator SKEP kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s 2022

Als curator en projectleider van SKEP heb ik voor deze kunstmanifestatie een aantal kunstenaars benaderd van wie ik het werk bewonder en gevraagd of ze wilden exposeren in Galerie Hoogenbosch. Vervolgens stelde ik de vraag met wie ze graag zouden willen exposeren.
.
.
Na even nadenken kwamen er waardevolle en integere suggesties die de naam 7 Droom Duo’s meer dan waar maken. Voorstellen waar je stil van word, die zo echt zijn omdat ze een stille droom vertellen van bewondering en verlangen om te realiseren maar tegelijkertijd de onmogelijkheid daarvan beseffen zoals;
.

  • Vanuit samenwerking met muziek iemands werk bewonderen en deze geheel andere kunstwerken graag eens in samenspraak met je eigen werk willen zien.
    .
  • Iemands werk zien en volgen vanuit het naastgelegen atelier en al deze werken gewoon eens gezamenlijk in relatie tot elkaar willen zien.
    .
  • Vanuit een mentorsituatie iemand bewonderen vanwege het snel oppakken van kunst begrijpen en maken, vrienden voor het leven worden.
    .
  • Iemand die je misschien al wel 15 jaar heel stiekem bewonderd, als grote voorbeeld ziet, zo onbereikbaar was en nu opeens samen exposeren.

.
.
Op deze manier heb ik mij laten onderdompelen in heel veel kunst kijken en atelierbezoeken. En kwam ik in aanraking met de meest mooie kunstwerken en verhalen. Als curator is het misschien gebruikelijk om op zoek te gaan naar het nieuwste werk. Ik was vooral nieuwsgierig en op zoek naar een soort rode draad, ontwikkeling en veelzijdigheid van de kunstenaar om daar de hoogtepunten en essentie van te laten zien. Maar ook vooral om de gedrevenheid en respect vanuit bewondering voor elkaars werk te delen. Met elkaar maar ook om dit op één of andere manier over te brengen naar het publiek, om als kunstenaar de dialoog aan te gaan met je publiek.
.
.
Inspirerende en intrigerende dialogen tussen de kunstenaars en hun werk en hoe al die verschillende kunstwerken verbanden aangaan die je van te voren nooit had kunnen bedenken. Kunstwerken die opnieuw door deze dialoog en wisselwerking de zeggingskracht van kunst meer dan waarmaken.
.
.
Mijn uitdaging daarbij is hoe je kunst op een interactieve en laagdrempelige manier toegankelijk kunt maken voor een brede doelgroep. Hierin kan ik mijn bevlogenheid voor de beeldende kunst – met name op verrassende plekken waar verbinding en verbeelding tot leven komen – waarmaken. Om de toegevoegde waarde van hedendaagse kunst en het cultureel erfgoed in onze omgeving te laten zien en zichtbaar te maken. Hoe mooi is het om via kunst inzicht gevende momenten in je leven aan den lijve te mogen ervaren?
.
.
Wietske Lycklama à Nijeholt