De Boom

Kunst in opdracht

Cortenstaal kunstbeeld

 

De Boom van Langezwaag in de blauwe bloemen.

De Boom van Langezwaag in het voorjaar. FOTO: Harmen H Westra.

De Boom van Langezwaag in de vrieskou.

 

De Boom van Langezwaag

Kunstbeeld De Boom van Langezwaag is gebaseerd op het wapen van Langezwaag.
‘De Boom’ verwijst naar de gewoonte om in een dorpskern bomen te planten zoals de straatnaam ‘t Hou (het hof) aangeeft.
‘De Boom’ symboliseert ook een warm welkom.
Waar je ook bent of waar je ook naar toegaat Langezwaag is en blijft altijd je thuis.
.
.
Cortenstaal beeld in de openbare ruimte van 3.5 m hoog x 2.6 m breed,
opgebouwd uit roestbruin cortenstaal van 12 mm.
.
.
Gerealiseerd dankzij een gift vanuit het coöperatiefonds Rabobank en de Gemeente Opsterland
in opdracht van Plaatselijk Belang Langezwaag.

.
.
De Boom van Langezwaag en ontwerpproces in beeld

.
Hoe het begon

In 2015 werd ik gevraagd door Plaatselijk Belang om mee te denken over het kunstwerk in Langezwaag. Zo nu en dan hoorde ik over dit project, al jaren een slepende kwestie in ons dorp.
.
.
De deadline van de toegekende gift vanuit het coöperatiefonds van de Rabobank en van de Gemeente Opsterland kwam rap in beeld… Het was nu alles of niks.

Ontwerpproces
Nadat het wapen van Langezwaag als uitgangspunt werd gekozen begon ik met het ontwerpen. Periodes van gestaag werken in het atelier, gevolgd door feedback van de opdrachtgevers.
.
.
Elke keer opnieuw een magische reis door de verschillende stadia van ontwerpen. Je ziet het beeld groeien tot het klaar is om in de wereld te staan. Alles wat voorbij gekomen is valt dan op z’n plek en is nodig geweest.
.
.

R. Jonkman

Wethouder cultuur / Gemeente Opsterland

'Ik heb nog nooit eerder een kunstenaar meegemaakt die zo goed een boom kan opzetten...........kunst en cultuur mag verrassen, daarin is dit kunstwerk in alle opzichten geslaagd.........… De Boom is een herkenningspunt van Langezwaag. Als je daar dan langs rijdt denk je, ik ben weer thuis'.

Jelle H.

‘Ik hou niet zo van kunst en zeker niet van abstracte kunst, maar wat jij hier hebt neergezet vind ik geweldig!!!’

Dorpsinwoner

’Wat een geweldig beeld, ik zag het vrijdagmorgen al bij het plaatsen en toen vond ik ‘em al mooi maar nu hij er zo staat…echt geweldig!’

E. Wijffels

Het beeld is prachtig geworden en het past ook goed bij ons dorp. Vooral het drie dimensionale van het beeld vind ik een mooie vondst.

Dorpsinwoner

‘Zo, Wietske, wat heb jij een mooi ding gemaakt voor Langezwaag’. ‘ Mmmooooiii’. ‘Een huzarenstukje’.

Kunstliefhebber

Ik heb je boom al digitaal gespot, wat bijzonder, ontzettend mooi en fantastisch dat je dit hebt kunnen doen!

Dorpsinwoner

Wat een mooi beeld, plat en ruimtelijk in één. Super dat het er staat en geniet van de vruchten die het afwerpt : )

Kunstliefhebber

Wat een geweldig kunstwerk is dat geworden! En dan zie ik het alleen nog maar op het scherm.

Kunstliefhebber

Hoi Wietske wat een prachtige boom. Ik zag de foto op je website. Die is prachtig, maar ik kan me voorstellen dat de werkelijkheid nog mooier is.

Dorpsinwoner

Spannend en puur in zijn vorm, wij vinden je boom erg mooi geworden!!

Kunst collega

Een beeld van jou in het eigen dorp. Wat geweldig en wat een eer. Je mag met recht trots zijn op dit project! Geniet ervan, en daarna op naar het volgende mooie project (:

 

.

Samen naar een doel toe werken

In de media

.

Ontwerpproces De Boom van Langezwaag in verhaalvorm

Tot nu toe heb ik alleen maar enthousiaste reacties mogen ontvangen op dit cortenstaal beeld, dat is bijna uniek in de kunst. Graag vertel ik jullie over mijn ontwerpproces; een open creatief proces met input, feedback, kansen en mogelijkheden..
.
Daarvoor neem ik jullie mee op reis; eerst naar mijn atelier, een pitstop in New York, naar de Mannen van Staal in Leeuwarden, het dorpsfeest 2016 en uiteindelijk naar de plek van De Boom.

 

Ontwerpproces cortenstaal beeld
Voor het ontwerpproces had ik voor mijzelf een aantal criteria opgesteld

  • het maximale 3D effect uit 1 plaat halen,
  • van alle kanten verrassend en mooi om te zien, een luchtig en open veranderend beeld,
  • dat ik zelf elke keer verrast wordt als ik er met de auto of fiets langs rijd…..

In mijn atelier……..
Tja en dan nu het beeld ontwerpen voor en van Langezwaag. Hoe doe je dat?
.
Ik ben begonnen met iets wat ik wist. De Boom uitknippen met erin de tekst “Jaap groet u” (zoals sommigen van jullie weten heeft er ooit een bord van een politieke partij in ons land gestaan en schreef Jaap op de achterkant deze woorden met veel reacties als gevolg. Zo ben ik erin gedoken en vanaf het eerste moment heeft de Boom mij geraakt. Uit ongeveer 10 ontwerpen, van Boom met vogels tot Boom en wapen als podium, koos de commissie Mooi Langezwaag, de Boom met het wapen eromheen.
.
Boom
De houding van de Boom had ik redelijk gauw te pakken; stoer, liefdevol, omarmend, rechtop en dat heb ik verbeeld door de boom een kleine knik te geven als symbool voor een warm welkom. Maar hoe geef je deze Boom lichtheid? Daar heb ik tot aan het eind mee geworsteld.
.
Het wapen van Langezwaag
Het wapen eromheen is een eindeloos proces geweest. In eerste instantie vond ik het een heel groot en saai vlak met harde lijnen en rare uitsneden qua vorm. Ik wist dat wanneer het in karton niet mooi is, het zeker niet mooi is als het ruim 3.50 m hoog is.
.
Tot ik een deegrol zag en het karton ging walsen. Dan krijg je hol en bol en opeens is het wapen een vloeiende, golvende, ritmische vorm…..Dit is het ontwerp wat ik uiteindelijk gepresenteerd heb bij Plaatselijk Belang maar over ‘lucht’ in de boom was ik nog niet tevreden…..dit bleef schuren gedurende de zomer 2015.

Tijd voor een pitstop in New York
Jaren geleden ben ik voor 3 maanden in Amerika geweest waarvan de laatste week in New York. Natuurlijk had ik al foto’s gezien van het Statue of Liberty, het Vrijheidsbeeld en ik vond het prachtig.
.
Meteen de eerste dag heb ik het beeld opgezocht, het staat op een eiland. Het verbeeldt voor mij een soort moederfiguur, zo warm en welkom maar het is gemaakt van hard staal. Hoe is dat mogelijk? Elke dag ging ik naar Battery Park want ik moest en zou het beeld zien.
.
Een mooie brug naar de Mannen van Staal in Leeuwarden……

Na de zomer zag ik een tekening van de Mannen van Staal bij hun offerte. Dat was een ander ontwerp. In overleg is natuurlijk mijn ontwerp in de uiteindelijke werktekening gezet.
.
Uiteindelijke ontwerp cortenstaal beeld
De Boom heeft een knik en staat in een bepaalde hoek ten opzichte van het wapen. Op die manier staan de Boom en het wapen altijd met elkaar in verbinding; samenhang in het ontwerp. Soms dichtbij, soms heel open, net zoals de dans met het leven. Het wapen is hol en bol, getordeerd, en tegengesteld beginnend aan beide kanten, voor een optimaal ruimtelijk effect.
.
Toen zag ik de Boom die Pieter had getekend en dat was ‘em. Een cadeautje ….. Dit is De Boom met lucht waarnaar ik op zoek was en hier nu staat..

Op naar het dorpsfeest 2016 Langezwaag
Opeens plop daar stond De Boom in Langezwaag. Dat wilde ik heel graag want het is tenslotte een beeld voor en van Langezwaag.
.
Aangekomen bij De Boom van Langezwaag
Deze Boom heeft mij omarmd, ik wens jullie toe dat deze Boom ook jullie mag omarmen elke keer als je er langs komt.
.
Tot slot wil ik Plaatselijk Belang Langezwaag bedanken voor deze mooie opdracht en in het bijzonder Yvonne die dit kunstwerk in gang zette met de woorden: ”Hé Wietske, zou jij eens…..” Kijk die zin wil ik nog wel vaker horen want ik ga graag weer op reis…
..
Tekst: kunstenaar Wietske Lycklama à Nijeholt, uitgesproken bij de feestelijke presentatie  van De Boom op zaterdag 1 oktober 2016.

 

.

 

Een verhaal met alleen maar positieve reacties