LF2018-Haren-in-de-Wind, Sacrale uitingen en rituelen, snelwegkerk, autobahnkirche, kunstinstallatie, kunstenaar Wietske Lycklama à Nijeholt Haren-in-de-Wind-droomdoekjes

Sacrale uitingen en rituelen in het dagelijkse leven

Wat een mooi initiatief het mobiele straataltaar van dominee Jan-Jaap Stegeman en kunstenaar Paul Andringa. (LC 19-sept). Om bij evenementen kaarsjes te branden of er briefjes in te stoppen.

 

 

In het dagelijkse leven ruimte bieden voor de kerk om haar sacrale gedachtengoed op andere plekken openlijk en vrij te etaleren. Dat hieraan behoefte is heb ik zelf afgelopen zomer kunnen constateren bij o.a. het Mariabeeld van Haren in de Wind(een Under de toerproject).

Bezoekers kunnen namelijk een wens, gedachten of droom op een lapje schrijven om deze vervolgens in het Mariabeeld te hangen. Op die manier krijgt Maria een mantel van allemaal ‘droomdoekjes” zoals een jonge bezoeker treffend omschreef. De meest prachtige gedachtes en dromen zijn te lezen.

Buiten de kerkmuren is er ook behoefte aan zingeving, een plek om gewoon even te kunnen zijn, om een droom of gedachte achter te laten en te delen, waar ruimte is voor het goede in de mens.

Ontroerend en hoopvol om te zien hoeveel droomdoekjes er al hangen. Dit heeft mijn eigen verwachtingen overtroffen. Maakt mijn droom om na dit project een Snelwegkerk te realiseren alleen maar geloofwaardiger. Dat er een behoefte is, is meer dan duidelijk.

Wietske Lycklama à Nijeholt

 

You may also like