tekening-haren-in-de-wind, under-de-toer, LF2018, kunstenaar Wietske-Lycklama-à-Nijeholt

Dare to dream, dare to act en dare to be different zeker voor volwassenen

Ik geloof dat volwassenen juist op deze manier dromen, denken en doen heel goed beheersen mits ze daarvoor de ruimte krijgen en/of nemen. En dat deze manier van in het leven staan en doen niet alleen geld voor kinderen en jong volwassenen.

 

Natuurlijk moeten we de jeugd bij LF2018 betrekken. Maar ik weet zeker dat er voor heel veel kinderen heel veel te beleven is in het grote cultuuraanbod van LF2018. Het is niet alleen zelf maken. Het is ook belangrijk om als kind, samen met je ouders voorstellingen, muziek, beeldende kunst op te zoeken en je onderdompelen in wat er dan is. Dat is ook ervaren, leren, voelen, zien, luisteren en ruiken aan die nieuwe tijd of droom.

Deze ‘strijdkreten’ van de LF2018 organisatie gelden wel degelijk voor volwassenen. Sterker nog, een project wordt er hierdoor alleen maar beter van. Als ik kijk naar ons project Haren in de Wind in Langezwaag van Under de Toer is het juist deze volwassen blik die mij voortstuwt en ons project alleen maar grootser maakt.

Laat ik voorop stellen dat de dorpskinderen een heel belangrijk onderdeel van ons project verzorgen maar dat ik daarnaast vaar op de inbreng van de volwassenen.

Het begon bij mij met een idee van het bouwen van een installatie in de vorm  van de kerkmuren van de Mattheuskerk in Langezwaag. Met daarop foto’s van dorpsbewoners die hun haar kammen. Met dit idee ging ik naar Jouke die verstand van bouwen heeft. Ik opperde mijn idee. ‘Ja, dat is mogelijk’, zei Jouke en samen fietsten we naar de kerk om ter plekke de situatie te bekijken. Op de plek aangekomen zei Jouke; ’Eigenlijk zou het nog mooier zijn als je ook de toren bouwt en het dak. Dat zorgt meteen voor extra stevigheid d.m.v. de nokgording en dakspanten.

Zo zei Jouke gewoon hardop wat ik heel vluchtig en meteen weer had weggestuurd uit mijn gedachten met: ‘dat is te groot en te complex’ ……  Hij maakte daarmee dit idee groter en robuuster.

Daarna ging ik langs bij andere vakmensen in ons dorp. Ook zij waren enthousiast en boden een inkijk in de mogelijkheden. Met behulp van hun vakkennis, ervaring en de wil om samen verder te kijken wordt deze kunstinstallatie alleen maar beter. We halen het beste uit de twee werelden van kennis en durven dromen.

Dit is wat ik ervaar als ik een idee opper en mensen uitdaag om hun vakkennis en wat bij hun opkomt, in te zetten. Gezichten die langzaam een glimlach laten zien, ogen die beginnen te glinsteren van plezier, radertjes in het brein die als een dolle aan het werk gaan….. met uiteindelijk een terugkoppeling die mijn eigen verwachting overtreft. Dat is zo bijzonder.

Wij hebben met elkaar de ambitie dat er heel veel mensen komen om onze kunstinstallatie te bewonderen . In al zijn eenvoud laten we iets groots zien. We zijn met elkaar de weg gaan volgen van maak je stoutste droom waar, gewoon doen en durf anders te zijn.

Dat laten we zien en geven we door aan de kinderen. Dus voor of na het Rijksmuseum, kom in 2018 naar Langezwaag om zelf te ervaren dat alles mogelijk is.

 

Wietske Lycklama à Nijeholt beeldend kunstenaar, Langezwaag

.

You may also like