LF2018: kans voor mensen met ideeën

Geregeld zie ik mooie ideeën van mensen langskomen, die niet van de grond komen. Een aantal van deze mensen levert kritiek op LF2018. Jammer want alleen met een mooi idee ben je er nog niet. Het idee opperen, bij de organisatie van LF2018 droppen en daarna zelf niks meer doen… Ik geloof niet dat het zo werkt. Zo schetst men een beeld dat LF2018 wel kennis neemt van het idee, daar terecht enthousiast over is maar er verder niks mee doet. Ik ben van mening dat het daarna weer de beurt is aan diegene, die het idee heeft gedropt om dit verder uit werken.

 

Wanneer je een mooi idee hebt, moet je gewoon aan het werk. Natuurlijk is het verstandig om dit te delen met LF2018 om te kijken wat je voor elkaar kunt betekenen. Maar jij bent en blijft eigenaar van het idee en daarmee heb je ook de verantwoordelijkheid om zelf aan de slag te gaan met jouw idee. Zorgen dat het van de grond komt, dat je draagvlak krijgt, je medestanders hebt, een reële verwachting hebt van geldstromen…. En dat is een hele klus, want juist in dit stadium sta je er alleen voor, zonder steun, commitment of de wetenschap genoeg geld te hebben om je idee te realiseren. Net als een schilder sta je voor een wit doek in alle eenzaamheid. En daarmee aan het werk gaan? Dat is eng en tegelijk de uitdaging, want wie weet, na al je harde (denk)werk en tijd die je erin gestopt hebt, zit niemand op jouw idee te wachten….. Of erger, het komt niet van de grond omdat het onuitvoerbaar is of verdwijnt stilletjes naar de achtergrond door het aanbod van andere inhoudelijk en artistiek sterkere ideeën.

En toch lijkt mij dit, de enige juiste weg wanneer je een idee hebt. Want door jouw idee te delen met anderen wordt het alleen maar beter en krachtiger…kijk eens wat Christien Lycklama à Nijeholt  voor elkaar krijgt op de Aldegeaster Iepen Dei in “Gezichten van saamhorigheid” (LC j.l. 3 juli 2017). Een op veel vlakken bruisende dag met verrassende en inspirerende activiteiten.  Zonder een actieve rol van trotse inwoners ben je nergens, stelt zij terecht vast.

Daarom zijn ideeën zo belangrijk, om juist dat proces te verbeelden en daarom is het zo belangrijk om jouw idee uit te werken want dan gebeuren er dingen, die je eigen verwachtingen overtreffen.

Zo heb ik samen met enkele dorpsbewoners van Langezwaag een project bedacht in het kader van Under de Toer, een onderdeel van LF2018. We zijn gewoon begonnen met een idee. Door er elke week aan te werken, het te delen met de organisatie Under de Toer en uiteindelijk alle  dorpsbewoners erbij te betrekken is “Haren in de Wind” nu een fantastisch project in ontwikkeling. Het allermooiste wat er nu gebeurt? Waar ik kippenvel van krijg? Dat het mensen dichter bij elkaar brengt en sociale infrastructuur en cohesie zichtbaar maakt. Maar bovenal: het met elkaar bouwen aan een groots project genereert positieve energie. Ik kan alleen maar zeggen en beamen:  LF2018 is een kans  voor mensen met ideeën.  Zeker als je een droom hebt van iets dat je ooit nog eens wilt realiseren……..Pak nu die kans want met LF2018 krijg je nu de ruimte.

Wietske Lycklama à Nijeholt  Beeldend kunstenaar

You may also like